Izvor: Radio 021, 20.Dec.2018, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mapa ustanova kulture i kulturnih dobara dostupna na internetu

Hiljade podataka o zaštićenim kulturnim dobrima i ustanovama kulture, sa lokacijama i sadržajem dostupni su građanima na portalu Geosrbija, rečeno je danas na predstavljanju mape koja sadrži informacije na srpskom, engleskom, ruskom i kineskom jeziku.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vuksavljević rekao je da prema podacima koje ima, nigde u Evropi na taj način nije moguće obaviti pretragu ustanova kulture.

"Zemlje sa mnogo razvijenijom kulturnom tradicijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na primer Italija, Francuska ili Nemačka imaju ovakve ili srodne podatke, na sličan način predstavljene kada se radi o velikim institucijama kulture, velikim muzejima, arhivima, bibliotekama, ali nigde nema kompletan spisak na ovakav način urađen, pogotovo sa ovim aspektima predstavljanja kulturne tradicije", rekao je Vukosavljević.

Mapa lokacija i informacija sadrži, kako je navedeno, osam setova za ustanove kulture i to: arhivi, biblioteke, bioskopi, zavodi za zaštitu spomenika, zavodi za kulturu, muzeji i galerije sa fondovima, pozorišta i polivalentni centri za kulturu.

Set pod nazivom Zaštićena kulturna dobra sadrži podatke o nepokretnim kulturnim dobrima od izuzetnog značaja, od velikog značaja i o nepokretnim kulturnim dobrima.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je istakao da u digitanoj platformi imaju više od 200 setova podataka, što daje neverovatan broj informacija koje mogu da koriste sve strukture besplatno.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.