Izvor: Radio 021, 06.Maj.2021, 10:19

Mandatar za sastav Vlade Izraela poreklom iz Novog Sada

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu, a to je korak koji bi mogao dovesti do okončanja duge vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

Rivlin je rekao da se konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, na izborima 23. marta i izrazio uverenje da Lapid, vođa partije centra "Ima budućnosti" (Ješ atid), ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju.

Jair Lapid je bio novinar i popularni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << TV voditelj i ministar finansija 2013. i 2014. godine.

On sada ima na raspolaganju četiri nedelje da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima, a suočava se sa teškim zadatkom jer partije u Knesetu imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema Netanjahuu. Može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajanu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina, konstatuje Asošiejted pres.

Njegova partija je na četvrtim izborima za manje od dve godine osvojila 17 poslaničkih mandata i druga je po veličini u Knesetu posle Netanjahuovog konzervativnog Likuda koji ima 30 poslanika. Lapid teži vladi nacionalnog jedinstva kako bi smenio Netanjahua, kome se sudi za korupciju.

Lapidov otac Jozef Tomi Lapid je rodom iz Novog Sada, a bio je novinar, političar i ministar pravde Izraela u periodu 2003-2004.

Rođen je 1931. godine kao Tomislav Lampel. Njegov otac Bela bio je poznati novosadski advokat i ugledan novinar. Mađarska okupaciona policija ga je uhapsila u aprilu 1941. i sprovela u logor odakle se nije vratio, a njegova supruga se sa sinom sakrila u Pešti. Vratili su se u Novi Sad 1945. godine, a Tomi je išao u Jovinu gimnaziju. Sa mnogim drugim novosadskim Jevrejima, iselio se u Izrael 1948. godine.

Bio je novinar u tiražnom "Maarivu", a kasnije i direktor nacionalne izraelske RTV, od 1979. do 1984. Takođe je predsedavao bordom direktora Memorijalnog centra "Jad Vašem".

Godinama je vodio partiju Šinui, koja je 1999. godine u parlamentu imala šest mandata, da bi na sledećim izborima dobila 15 mandata. Uspeh je postigao "antiklerikalnim programom", zbog čega su ga oštro kritikovale ortodoksne partije.

Tomi i Jair Lapid (Foto: Rafi Deloja)

Jozef Tomi Lapid preminuo je u Tel Avivu, 2008. godine.

Autor: Beta, 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.