Mališev: Nećemo zatvarati rafinerije

Izvor: RTS, 14.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mališev: Nećemo zatvarati rafinerije

Predstavnik "Gaspromnjefta" Dmitrij Mališev demantovao je spekulacije domaćih medija da će, posle privatizacije, rafinerije NIS-a u Pančevu i Novom Sadu biti zatvorene na duži period i da će biti otpuštanja radnika.

Ruski i srpski pregovori o poslovima energetskog sporazuma su intenzivni. To potvrđuje i činjenica da su pregovarački timovi radili i tokom vikenda.

Kako RTS saznaje u Vladi, posle iznošenja u javnost pregovaračke platforme znatno je oslabljena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozicija Srbije u pregovorima ali sada, kako kažu, sve ide u dobrom pravcu.

Takođe, RTS nezvanično saznaje da bi konačno potpisivanje ugovora moglo biti završeno krajem sedmice.

Savetnik predsednika Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Dmitrij Mališev tvrdi da posle privatizacije, rafinerije NIS-a u Pančevu i Novom Sadu neće biti zatvorene na duži period kao i da neće biti otpuštanja radnika.

"Mi preuzimamo na sebe određene odgovornosti i obaveze. 'Gaspromnjeft' je prihvatio socijalni program koji je bio potpisan sa sindikatima", rekao je Mališev u izjavi za internet časopis "Balkanmagazin".

Mališev nije želeo da otkrije sve detalje u vezi sa pregovorima oko NIS-a i garancijama za izgradnju gasovoda "Južni tok", na kojima srpska strana insistira.

"Pregovori idu u konstruktivnom smeru. To je sve što mogu da kažem, jer smo se dogovorili da ne govorimo detalje", rekao je Mališev.

Predstavnik "Gaspromnjefta" je istakao da je srpska strana dobila neophodne garancije za sve što je obuhvaćeno međuvladinim energetskim sporazumom, dakle, za sva tri segmenta.

O ceni i kreditu NIS-a

Komentarišići ocene u domaćoj javnosti da je za NIS dogovorena manja cena od tržišne, Mališev je rekao da se zaboravlja da je cena naftnih kompanija, odnosno akcija rafinerija jako pala zbog celokupne finansijske situacije u svetu.

Ukazao je da se u istoj situaciji nalaze istočnoevropske kompanije, "Gasprom" i "Gaspromnjeft", MOL i OMV, a takođe, i NIS.

Mališev smatra da ugovorena cena od 400 miliona evra za 51 odsto kapitala NIS-a, "sada nije realna", ali da će ruska strana platiti ono što je obećala.

Mališev je naglasio da će bez obzira na sve spekulacije, modernizacija započeti odmah nakon što "Gasprom" postane akcionar NIS-a.

Ruska strana predlaže da se, kao zajam NIS-u, odobre sredstva na dugoročni period, pri čemu će biti ublažen sistem vraćanja tog kredita.

"NIS će početi da vraća ta sredstva tek kada ekonomsko i finansijsko stanje te buduće kompanije bude stabilno", istakao je Mališev.

"Suma koju ćemo mi da damo za rekonstrukciju i modernizaciju NIS-a biće vraćena 'Gaspromu', kada NIS stane na noge", objasnio je Mališev i napomenuo da će to biti duži period, verovatno oko 10 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.