Izvor: Radio 021, 24.Feb.2020, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Modifikovaćemo "švajcarsku formulu" za penzije

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će "švajcarska formula" za izračunavanje penzija biti modifikovana kako bi penzije bile što veće.

Mali je rekao da su on i ministar za rad Zoran Đorđević juče o tome razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Precizirao je da je "švajcarska formula" uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ne rastu samo po "švajcarskoj formuli", nego da ona bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.

Naglasio je da je cilj da 2025. godine prosečna penzija bude 440 evra što je, kaže, duplo više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra.

Međutim, ministar finansija nije precizirao kada i kako će biti modifikovana ova formula.

Podsetimo, po švajcarskom modelu, koji je uveden od Nove godine, penzije se usklađuju s rastom inflacije i prosečnom zaradom. Model je na zahtev Svetske banke u Srbiji ugašen 2006. godine.

Autor: Tanjug, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Mali: Promenićemo "švajcarsku formulu", penzije će biti veće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će "švajcarska formula" za izračunavanje penzija biti modifikovana kako bi penzije bile što veće...Mali je korisnicima Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi rekao da su on i ministar za rad Zoran Đorđević juče o tome razgovarali s predsednikom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.