Izvor: Radio 021, 27.Mar.2020, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP upozorava na obavezu registracije vozila, ali postoje problemi i prepreke

Vozačima je stiglo upozorenje da, uprkos aktuelnoj situaciji, imaju obavezu da registruju ili da produže registraciju vozila.

Kako su šalteri javnih službi zatvoreni, Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da registraciju mogu da obave na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. Iako iz MUP-a poručuju da ukoliko im je potreban novi dokument, treba da se jave Upravi za upravne poslove, stručnjaci kažu da postoji čitav niz dilema za one građane koji su kupili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nova vozila u salonima, polovna na auto placevima ili od drugog fizičkog lica, prenosi N1.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu da obave – isključivo - na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. Iz Auto-moto Saveza Srbije podsećaju da su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice.

"AMSS u okviru svog sistema raspolaže tehničkim pregledima koji su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice, te će se registracija, kako putničkih, tako i teretnih vozila obavljati uobičajenom procedurom. Neophodno je samo da vozilo bude tehnički ispravno i na licu mesta moći će da se izda registraciona nalepnica", navode iz ove organizacije.

Međutim, kako bi vozači stariji od 65 godina trebalo da postupaju u ovoj situaciji, s obzirom na to da im je zabranjeno kretanje? Iz Asocijacije tehničkih pregleda za N1 kažu da je predviđno da se vozila osoba starijih od 65 godina registruju na osnovu ovlašćenja koje bi trebalo da overi notar.

"Šalteri MUP-a za produženje registracije ne rade, produženje registracije možemo da vršimo na linijama tehničkog pregleda naših članica. Imamo par noviteta iz MUP-a a to je da je sada moguće raditi registraciju taksi vozila i vozila auto-škola. Preko portala e-uprave zakazuje se i uplaćuje taksa koja je navedena na portalu. Kada je reč o ljudima od 65 ili više godina, njima je zabranjen izlazak iz stanova, tako da je jedini pravno ispravni način da pozovu notara, da notar dođe do stana, da daju ovlašćenje bilo kom članu svoje porodice koji je mlađi od 65 godina i on može da produži registraciju bez problema", objašnjava Vladimir Marinković iz Asocijacije tehničkih pregleda.

Za sve one vozače koji su kupili automobil u salonu, na auto-placu ili od drugog fizičkog lica, te im je potrebno izdavanje novog dokumenta, MUP savetuje da se obrate Upravi za upravne poslove i to na e-mail adresu koju mogu pronaći na sajtu Ministarstva. Ipak, Branislav Grković sa sajta "Polovni automobili" kaže da su građani zbunjeni i da imaju nedoumice šta tačno treba da rade u aktuelnoj situaciji.

"Kada se automobil kupi na auto-placu ili u salonu, potrebno je svu dokumentaciju poštom (elektronskom) poslati MUP-u, mi za sada nemamo informaciju koliko se čeka, ali neke informacije sa terena koje smo dobili od korisnika su da je njima rečeno da sve traje od sedam do deset dana. Druga situacija je kada kupujete auto od fizičkog lica - tu je malo komplikovanija situacija, jer notari trenutno obrađuju samo hitne slučajeve, ali se svakako treba javiti notarima ako se ukaže neki slobodan termin ili da pošalju jasno obrazloženje zašto im je hitno potrebna provera kupoprodajnog ugovora. Tu je još jedan problem što ni Poreske uprave ne rade, tako da je nemoguće platiti porez na prenos apsolutnih prava, odnosno porez nad vlasništom automobila. Zato bi bio savet da se ugovor sklopi u prisustvu advokata i da se definišu obaveze i kupca i prodavca nakon ovog vanrednog stanja", ističe Branislav Grković sa portala  "Polovni automobili".

Podsetimo, sva lična dokumenta – lična karta, pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola i oružani list kojima je istekao rok važenja, smatraće se važećim sve dok je na snazi odluka o proglašenju vanrednog stanja.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.