MK: U mleku iz Srbije nema aflatoksina

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2016, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MK: U mleku iz Srbije nema aflatoksina

Agencija za hranu i veterinarstvo Makedonije objavila je danas da u mleku i mlečnim prerađevinama koje su uvezene iz Srbije nema prisustva aflatoksina iznad dozvoljenih koncentracija.

"Ni u jednom primerku mleka ili mlečnih prerađevina koji su uvezeni u Makedoniju, uključujući i iz susedne Srbije, nema prisustva aflatoksina iznad maksimalno dozvoljenih koncentracija", navedeno je u saopštenju te državne agencije.

Pored zdravstvenih sertifikata za mleko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i mlečne proizvode obavljene su i laboratorijske analize za utvrđivanje eventualnog prisustva aflatoksina, koje su urađene u akreditovanim laboratorijama zemalja izvoznica.

Agencija za hranu i veterinarstvo Makedonije saopštila je i da su po zdravlje bezbedni i suhomesnati proizvodi koji se uvoze iz Crne Gore, gde je, prema pisanju nekih crnogorskih medija, inspekcija u pojedinim pogonima utvrdila prisustvo bakterije listerije.

Prethodno je Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore pronašla povećane količine aflatoksina u jogurtu "Niške mlekare". Inspektori su obustavili odmah uvoz ovog mlečnog proizvoda i naredili njegovo vraćanje i uništavanje. Reč je o 728 kilograma jogurta.

Dozvoljne količine aflatoksina u Srbiji poslednjih godina dosta su se menjale. Od 0,5 mikrograma po kilogramu, pa do evropskih standarda od 0,05. To, međutim, nije moglo da se održi kod naših proizvođača, pa je krajem prošle godine, nađeno kompromisno i prelazno rešenje od 0,25 mikrograma po kilogramu. U Crnoj Gori, dozvoljeno je 0,05. Da su dozvoljene količine aflatoksina u Srbiji visoke, skrenuli su pažnju i predstavnici Evropske komisije. U svom izveštaju preporučili su da se to smanji i dovede na evropski nivo, kako bi se olakšao izvoz domaćim proizvođačima u EU. Nezvanično, granica je podignuta zbog proizvođača koji su kukuruz iz 2015. mešali sa onim plesnivim iz 2014. godine.

Autor: agencije/Novosti

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.