Izvor: Radio 021, 08.Mar.2019, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Rešava se nestašica leka za pritisak

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, povodom nestašice leka za pritisak "Intamid", da će prve količine ovog leka danas biti u apotekama.

"Lek je ušao u Srbiju, stiže iz Slovenije, a u toku dana biće u apotekama", rekao je Lončar za RTS. Kako je objasnio, nabavljeno je više hiljada kutija slovenačkog pakovanja leka.

Takođe, nabavljena je aktivna supstanca koja se koristi kod ovog leka i u domaćim fabrikama krenula je proizvodnja tako da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << narednih dana situacija biti potpuno normalizovana, rekao je Lončar.

Kako je rekao, potrošnja ovog leka u decembru je bila 30 odsto viša u odnosu na ranije godine, a količine su nabavljene u odnosu na to koliko se lek trošio u prethodnom periodu.

Dodao je i da postoje drugi lekovi koji adekvatno menjaju ovaj. Problem je u tome što nestašica nije prijavljena na vreme, rekao je Lončar i dodao da je to ozbiljan lanac gde su svi zatajili.

"Da smo znali na vreme, mi bismo adekvatno reagovali", rekao je.

Da se to ne bi ponovilo, nadležni koji su ranije dobijali izveštaje na nedelju ili dve, sad su zatražili dnevne izveštaje za sve lekove da bi se videlo koliko ih ima.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.