Izvor: Radio 021, 09.Jan.2020, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Licence za profesionalne vozače i posle 1. januara

Svi oni koji imaju položenu C, E i D kategoriju moći će posredstvom Auto-moto saveza da i posle Nove godine dobiju licencu kao evropski profesionalni vozači, objavila je Radio-televizija Srbije, pozivajući s na Agenciju za bezbednost saobraćaja.

Za dobijanje licence potrebne su dve fotografije, taksa od 6.000 dinara, lična karta i važeća vozačka dozvola.

To je veoma bitno, jer je već sada, prema nekim pravilnicima MUP, ta dozvola neophodna, naročito za one >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji se bave međunarodnim transportom.

Procenjuje se da je dosad sertifikat dobilo 5.000 do 6.000 vozača. Međutim, po pravilnicima MUP, mnogi koji žele da se bave međunarodnim transportom – bez toga neće moći da obavljaju posao.

Licenca se odnosi isključivo na vozača, to je njegov dokument. U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali nije za sva neophodna C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000.

"Vozač sa C ili D kategorijom koji ima sertifikat profesionalne kompetencije, odnosno kvalifikacionu karticu, ima mogućnost da mu se u vozačku dozvolu unese takozvani 'kod 95' kojim stiče pravo da u svim zemljama EU upravlja kamionima i autobusima", naveo je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja navode da će vozači i posle 1. januara moći da dobiju sertifikat, ali treba da požure, jer to kasnije može mnogo da ih košta.

Licenca važi pet godina, a u tom periodu vozači će imati obavezu da odslušaju dodatne časove obuke. Nastavu će najverovatnije plaćati preduzeća u kojima su zaposleni.

Pravo na besplatnu licencu imaju svi vozači koji do 29. decembra 2019. godine položili vozački ispit za C i D kategoriju.

Oni koji nakon Nove godine budu polagali vozački ispit, licencu će dobiti tek kada odslušaju dodatnih 140 časova i polože obuku.

Autor: FoNet, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.