Letovi danas traju duže nego pre 50 godina

Izvor: Radio 021, 28.Nov.2016, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letovi danas traju duže nego pre 50 godina

Let avionom od tačke A do tačke B danas traje duže nego što je slučaj bio pre pet decenija.

Više je razloga za ovu pojvu, a jedna od njih je - štednja.

Let od Njujorka do Hjustona u Teksasu danas je skoro čitav sat duži nego što je to bilo 1973. godine. Nekada je trajao dva sata i 37 minuta, a sada je za istu rutu potrebno tra sata i 50 minuta. Nekoliko faktora je uzrok dužim letovima i pored modernijih i sofisticiranijih aviona. Jedan od glavnih razloga je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gužva na nebu i na aerodromima, koja je neuporediva sa onom od pre nekoliko decenija kada je broj dolaznih i odlaznih letova bio znatno manji.

"Vreme leta se računa od momenta kada se na avionu otkoči parking kočnica 'on push back' do trenutka kada se kočnica aktivira na dolaznom gejtu", objašnjava pilot Kris Kuk. To znači da se čekanje aviona na pisti u redu za poletanje, kao i lagan prilazak gejtu, takođe, računaju u vreme leta.

Drugi bitan faktor koji utiče na dužinu leta je novac. Biznis insajder otkriva da su aviokompanije u stanju da uštede milione dolara tako što će avioni leteti sporije.

"Od 2002. to 2012. cena goriva je otišla sa 70 centi po galoni na preko tri dolara", piše Biznis insajder i dodaje da je američka kompanija Džet Blu 2008. godine uštedela 13,6 miliona dolara produžavajući vreme leta za samo dva minuta.

Autor: Biznis insajder

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.