Izvor: Radio 021, 29.Okt.2019, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letelica sletela posle dve godine u svemiru

Letelica američkog ratnog vazduhoplovstva X-37B sletela je danas u NASA Svemirski centar Kenedi, dve godine nakon poletanja, čime je oboren rekord najdužeg svemirskog leta.

Šta je letelica "tamo gore" radila ostaje tajna američke vojske. X-37B je bespilotni avion koji izgledom podseća na Spejs šatl, a prvobitno je dizajniran tako da izdrži let od 240 dana. Ipak, u svakoj od pet test misija X-37B je prevazilazio zvanična očekivanja.

Tako je danas oko 7 sati po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << našem vremenu sleteo nakon 780 dana provedenih u Zemljinoj orbiti, čime je za 62 dana oboren prethodni rekord postavljen 7. maja 2017. godine.

Izgled X-37B nije slučajan. Projekat je počeo sa NASA idejom o zameni Spejs šatla letelicom koja bi bila sigurnija i izdržljivija. Ipak, kako je ceo program Spejs šatla napušten, tako je X-37B preuzela vojska i obavila ga tajnom.

Nagađanja su brojna, a u zvaničnom saopštenju vojska spominje da je testiranje letelice X-37B uključivalo "nošenje malih satelita".

X-37B je lansiran pomoću rakete privatne kompanije SpejsX 7. septembra 2017. godine. Sledeća misija planirana je za 2020. godinu.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.