Izvor: Radio 021, 21.Jan.2020, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavovi u zoo vrtu u Sudanu umiru od gladi

Jedan od pet izgladnelih lavova koji su držani u prljavim kavezima u zoološkom vrtu iz noćnih mora u Sudanu uginuo je juče dok je kampanja za spas preostale četiri životinje u zamahu.

Lavica je primala infuziju nekoliko dana u Al-Qureshi Parku koji se nalazi u blizini glavnog grada zemlje Khartoumu, ali je uginula u ponedeljak. Brigadir Essamelddine Hajjar rekao je kako ove životinje pate nedeljama bez hrane i lekova nakon povećanja cena u cijeloj zemlji zbog nedostatka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << deviza, zbog čega su izgubili skoro dve trećine svoje telesne težine.

Kampanja pod nazivom #SudanAnimalRescue poziva da se pothranjeni i bolesni lavovi oduzmu ovom zoološkom parku.

"Jedan od dva bolesna lava uginuo je danas. Ljkari su rekli da su im dali lekove nakon čega su ih nahranili. Jedan se oporavio, ali je drugi uginuo. Sada utvrđujemo uzrok", rekao je Hajjar.

Lavovi su nahranjeni nakon što su radnici centra kupili hranu od svog novca iako su i sami u teškom stanju. Loše stanje parka kojim upravlja opština Khartoum, ali delom ga finansiraju privatni donatori, takođe utiče na njihovo zdravlje.

"Bio sam potresen kada sam video ove lavove u parku. Njihove kosti su štrčale iz kože. Apelujem na zainteresovane ljude i institucije da im pomognu", napisao je Osman Salih na Fejsbuku i pokrenuo kampanju pod sloganom #Sudananimalrescue.

U nedelju je veliki broj građana, volontera i novinara došao u centar kako bi video lavove nakon što su njihove fotografije objavljene na društvenim mrežama. Jedan od pet lavova je bio vezan konopcem, a tečnost su mu unosili kapaljkom dok se oporavljao od dehidracije, javio je dopisnik AFP-a.

Komadi trulog mesa prekriveni muvama ležali su razbacani u blizini kaveza. Radnici su rekli kako lavovi boluju od nekoliko bolesti.

Nije precizirano koliko divljih lavova ima još u Sudanu, ali nekoliko ih ima u Dinder parku na granici sa Etiopijom. Prema podacima Unije za očuvanje prirode (IUCN) afrički lavovi su ugrožena vrsta, jer je njihova populacija pala za 43 odsto u periodu od 1993. do 2014. godine te ih samo oko 20 hiljada živih danas.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zoološki vrt iz noćne more: Umiru životinje, zaposleni ne znaju šta će

Izvor: B92, 21.Jan.2020

Jedan od pet izgladnelih lavova koji su držani u prljavim kavezima u zoološkom vrtu u Sudanu umro je juče dok je kampanja za spas preostale četiri životinje u zamahu...Upozoravamo da u nastavku teksta slede fotografije koje su za mnoge uzmemiravajuće...Lavica je primala infuziju nekoliko dana u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.