Lakše zapošljavanje radnika iz Srbije u Češkoj

Izvor: Radio 021, 23.Jun.2018, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše zapošljavanje radnika iz Srbije u Češkoj

Češka vlada, na predlog Ministarstva spoljnih poslova, usvojila je proširenje režima olakšanog zapošljavanja stranih radnika na Srbiju, gde bi češka preduzeća po olakšanoj i ubrzanoj proceduri mogla da potraže i zaposle 3.000 radnika godišnje.

Pilot program kontrolisanog zapošljavanja stranih radnika Češka je započela 2016. sa Ukrajinom, iz koje 20.000 radnika godišnje dobija po uprošćenoj proceduri kartu zaposlenog. Usledili su Filipini i Mongolija, pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zbog deficita mesara, sa po 1.000 ljudi, a sada je otvoren i program za Srbiju.

"Ambasada Češke u Beogradu u ovom trenutku prima oko 1.000 zahteva godišnje, ove godine je već primila 700 zahteva. Češka ambasada u Beogradu moći će da obradi čak 3.000 zahteva godišnje za kartu zaposlenog za kvalifikovane radnike iz Srbije", saopštilo je nakon sednice vlade češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Olakšano zapošljavanje srpskih radnika u češkim preduzećima, obavezno po istim uslovima i za iste plate kakve u njima imaju Česi, zahtevala je od vlade još prošlog leta Privredna komora Češke, pošto češka preduzeća zbog niske nezaposlenosti teško nalaze češke radnike, a procenjuje se da će čak 194.000 od ukupno 280.000 slobodnih radnih mesta morati da popunjavaju stranci.

"Srbija je dalja zemlja procenjena kao adekvatna da se uvrsti u program i to kako sa aspekta bezbednosti, tako i sa aspekta potencijala buduće migracije zaposlenih", saopštilo je češko ministarstvo. Preko olakšanog režima koji bi za Srbiju trebalo da važi od septembra ove godine, češka preduzeća sa više od 10 zaposlenih koja posluju najmanje dve godine u proizvodnji, uslugama ili javnom sektoru, uz preporuku agencije Čehinvest, mogu da traže kvalifikovanu radnu snagu i u Srbiji, a za konkretne radnike koje nađu, zatraže i dobiju kartu zaposlenog i radnu dozvolu.

Preduzeća su dužna da radnika zaposle na najmanje godinu dana i to po istim uslovima i uz istu platu kakvu imaju češki zaposleni, a ako preduzeće traži više od 30 radnika, mora da postigne dogovor sa predstavnicima lokalnih vlasti u mestima gde će radnici biti smešteni.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.