Kriminalac na slobodi zbog greške uprave zatvora

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriminalac na slobodi zbog greške uprave zatvora

BEOGRAD - Strahinja Rašeta (23), za kojim tragaju policije susednih zemalja, greškom zaposlenih u Okružnom zatvoru u Novom Sadu pušten je na slobodu 7. novembra, samo nekoliko sati nakon što je u sudu u Šapcu osuđen za pokušaj ubistva Đorđa Ždrala. Zbog tog neverovatnog propusta Uprava za izvršenje zavodskih sankcija danas bi trebalo da smeni upravnika zatvora Dragana Jakšića, dok su načelnica pravne službe i radnik obezbeđenja koji su pustili Rašetu, već su suspendovani, saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Blic”.

Rašetu je 7. novembra sud u Šapcu osudio na četiri i po godine zatvora zbog pokušaja ubistva Đorđa Ždrala 6. oktobra 2006. u Istočnom Sarajevu. Slučaj su šabačkom sudu ustupile kolege iz Republike Srpske jer je Rašeta posle pucnjave pobegao u Srbiji, čiji je državljanin. Posle izricanja presude, Rašeta je pod pratnjom dovezen do zatvora na Klisi, gde je trebalo da sačeka pravosnažnost presude, ali i da izdrži jednogodišnju robiju zbog razbojništva.

On je po podne stigao u zatvor, gde su ga dočekali načelnica Pravne službe i jedan čuvar jer je upravnik tog dana bio na službenom putu. Međutim, umesto da ga smeste u ćeliju, oni su naveli da „nema pravnog osnova” da ga prime i odlučili su da ga puste. Od tog trenutka, jedan od najtraženijih kriminalaca sa ovih prostora, je na slobodi i za njim je aktivirana poternica. Kako saznaje „Blic”, načelnica pravne službe je o puštanju Rašete obavestila upravnika zatvora, ali on nije naredio da se ispitaju propusti i kazne zaposleni u zatvoru.

Međutim, odmah je reagovala Uprava za izvršenje zavodskih sankcija i suspendovala načelnicu i čuvara. O propustu je obaveštena i policija koja treba da utvrdi da li su zaposleni u zatvoru na Klisi napravili samo grešku pri primanju osuđenika, ili su tim gestom počinili i krivično delo. Rašeta je uhapšen 27. jula ove godine u Beogradu, po potrazi koju je za njim raspisao Okružni sud u Šapcu, kome je Ministarstvo pravde RS ustupilo predmet pokušaja ubistva Đorđa Ždrala (32). Rašeta je bio optužen da je iz pištolja s prigušivačem ispalio pet hitaca prema Ždralu. U okršaju je ranjen, a kao osumnjičeni identifikovan je DNK analizom tragova krvi nađenih u vozilu kojim je pobegao sa mesta zločina.

U Srbiju je prebegao čamcem, a operisan je u privatnoj klinici „Anlave”, zbog čega je u Beogradu pokrenuta istraga protiv direktora bolnice Slobodana Ivanovića. Njega je telefonom pozvao bivši sekretar stručnog štaba Crvene zvezde Vojislav Lalatović i urgirao da se Rašeta smesti u kliniku „Anlave”.

U međuvremenu, za Rašetom su krivičnu prijavu podneli pripadnici policija RS, dok je Okružni sud za njim raspisao poternicu. Nakon toga, Ministarstvo pravde RS ustupilo je predmet pokušaja ubistva Ždrala kolegama iz Srbije. Rašeta se dovodi u vezu sa Darkom Elezom, kumom Đorđa Ždrala. Sukob kumova Eleza i Ždrala u poslednje tri godine rezultirao je nizom okršaja dve suprotstavljene grupe.

Za Strahinjom Rašetom i Hrvatska je raspisala je međunarodnu poternicu, a osumnjičen je da je u 15. marta ove godine učestvovao u pljački Središta pošta u Splitu, kada su ukradena dva miliona evra.

Zbog pomaganja Rašeti u bekstvu posle pokušaja ubistva Đorđa Ždrala, Goran Azirović (43) iz Beograda osuđen je na pola godina zatvora. Na uslovne kazne osuđeni su Saša Cvetinović (36), Nebojša Joksović (37), Vojislav Lalatović (61), Slobodan Ivanović (57) i Zineta Ilinčić (50) zbog ilegalnog pružanja medicinske pomoći ranjenom Rašeti. Darko Elez, Zoran Mitrović, Andrija Gavrilović i Dalibor Ristić su oslobođeni.

Načelnica se oglušila o naredbu suda iz Rume

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija sinoć je saopštila da je Rašeta odveden na izdžavanje kazne u Okružni zatvor u Novom Sadu, ali da je radnik službe obezbeđenja odbio da ga primi smatrajući da ne postoji zakonski osnov, što mu je rekao Rašetin advokat. Radnik je o tome obavestio načelnicu službe koja mu je rekla da ne primi Rašetu iako joj je, navedeno je u saopštenju, u telefonskom razgovoru službenik suda u Rumu predočio da moraju da prime Rašetu jer za njim postoji njihova naredba za izdržavanjem kazne. I pored toga Rašeta je pušten na slobodu.

Upravnik bez komentara

Dragan Jakšić, upravnik zatvora na Klisi, juče za „Blic” nije želeo ništa da kaže o slučaju Rašeta jer, kako je naveo, nema dozvolu Uprave za izvršenje zavodskih sankcija. On, takođe, nije želeo da komentariše ni informaciju da će biti smenjen s mesta upravnika Okružnog zatvora u Novom Sadu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RAŠETA NIJE PRIMLJEN U ZATVOR!

Izvor: Press, 21.Nov.2008

Obezbeđenje Okružnog zatvora u Novom Sadu odbilo da primi Strahinju Rašetu, smatrajući da za to nema zakonske osnove. Ukoliko se Rašeta sam ponovo ne javi, za njim će biti raspisana poternica. .Strahinja Rašeta (23), jedan od najtraženijih begunaca od zakona u regionu, pušten je na slobodu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.