Izvor: Radio 021, 07.Avg.2020, 14:06

Krf i Halkidiki među žarištima korone u Grčkoj

Hitne "pilot-mere" od petka su na snazi u Atini, Akavali, Aleksandrupoliju i na ostrvu Porosu, zbog porasta broja obolelih od korona virusa u tim mestima.

Te striktne mere su proba mera koje će biti primenjene i u nizu drugih područja gde takođe raste broj obolelih, zbog čega izgleda da Grčka ulazi u drugi talas epidemije, prenose atinski mediji.

Tokom prvog, teškog talasa epidemije, u vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zabrane izlaska iz kuća, samo 21. aprila je zabeleženo 156 novih slučajeva koronavirusa, a u četvrtak, Organizacija javnog zdravstva Grčke je dobila prijavu 153 pozitivna slučaja.

Iako je to vrlo blizu rekorda, stručnjaci primećuju da su 153 prijave infekcije posledica i kontinuiranog testiranja kojeg nije bilo pre četiri meseca, ali ipak ne skrivaju zabrinutost zbog toka epidemije.

Kontinuirano povećavanje broja slučajeva poslednjih dana pokrenulo je uvođenje novih mera. Opšte mere uključuju obavezu svih da upotrebljavaju maske i to svuda - i napolju, bar do polovine avgusta, a ciljane predstavljaju ograničavanje kretanja i rada raznih delatnosti, po lokalnim potrebama.

Više od polovine od 153 slučaja otkriveno je u Atini i Solunu, a ostali su široko geografski rasprostranjeni po celoj zemlji. Najmanje 20 regionalnih jedinica je prijavilo nove slučajeve. Pored Atine i Soluna, to su i Argolida, Ahaja, Evros, Ilia, Tesprotia, Ianjina, Kavala, Krf, Kilkis, Kozani, Korint, Kiklade, Larisa, Magnesia, Pela, Mesinia, Halkidiki i Hanja na Kritu.

Neke od tih oblasti imaju veliko epidemiološko opterećenje, poput Krfa i Halkidikija.

Kako se broj slučajeva povećava, tako se povećava i prijem u bolnicu. Do četvrtka su 123 pacijenta hospitalizovana u bolnicama, od kojih 58 u Atini. Manje od nedelju dana ranije, broj pacijenata sa korona virusom u svim grčkim bolnicama je bio 93.

Samo jedna svadba u Aleksandrupolisu, na severoistoku, dovela je do 45 slučajeva, a broj zaraženih tom prilikom raste i dalje.

Istovremeno, veliku zabrinutost izazivaju slučajevi bolničke zaraze. Od 14 slučajeva prijavljenih u Larisi u četvrtak, najmanje šest odnosi se na zdravstvene radnike dveju bolnica u gradu, posle povratka na posao lekara koji nisu znali da su se zarazili tokom odmora na Halkidikiju.

Pored venčanja u Solunu i Aleksandrupolisu, krštenja na Halkidikiju i fabrike za preradu mesa u Kavali, nova žarišta epidemije su mesta zabave na ostrvu Mikonosu - potvrđeno je osam slučajeva medju ugostiteljskim osobljem.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.