Kraljevskim pingvinima preti izumiranje

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevskim pingvinima preti izumiranje

Globalno zagrevanje i povećanje temperatura zbog klimatskih promena do kraja veka bi s lica zemlje mogli da izbrišu 70 odsto kraljevskih pingvina, dovodeći ih na ivicu istrebljenja, upozoravaju naučnici u članku objavljenom početkom nedelje u časopisu "Nature Climate Change".

Zahvaljujući filmovima poput "March of the Peinguins" i "Happy Feet", kraljevski pingvini su globalno privukli pažnju, ali uprkos tome preti im izumiranje.

Selin Le Boek, ekolog na Univerzitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << CNRS u francuskom Strazburu, jedna od autorki studije objavljene u prestižnom časopisu, izračunala je da će oko 1,1 miliona parova kraljevskih pingvina biti prisiljeno da napusti aktuelno mesto parenja, a reč je o ostrvima Kroze, Princ Edvard i Kerguelen, i to u samo nekoliko decenija.

"Ako se globalno zagrevanje nastavi sadašnjim tempom, ova vrsta mogla bi u potpunosti da nestane do kraja veka", upozorila je Le Boek.

S obzirom na to da klimatske promene utiču na migraciju riba i lignji od kojih zavisi ishrana kraljevskih pingvina, ove velike ptice moraju da plivaju dalje nego dosad kako bi pronašle hranu za svoju gladnu mladunčad.

"Za većinu pingvinskih kolonija dužina letnjih 'izleta' njihovih roditelja u potrazi za hranom uskoro će biti u tolikoj meri duga da bi mladunci od izgladnelosti mogli uginuti", upozorava naučnica.

Ako se aktuelni trend nastavi, naša planeta će se do 2100. godine zagrejati za tri do četiri stepena Celzijusa u odnosu na temperature iz polovine 19. veka.

"Samo je nekoliko ostrva u Južnom okeanu, a nisu sva pogodna za velike pingvinske kolonije. Poznato je da se kraljevski pingvini razmožavaju isključivo na specifičnim izolovanim ostrvima bez ledenog pokrivača i s lakim pristupom moru", kazao je glavni autor studije Robin Kristofari iz Naučnog centra u Monaku.

Na području Krozea, Princa Edvarda i Kerguelena pingvini uspevaju da pređu i 600 km, loveći ribu u antarktičkim vodama i da se na vreme vrate svojim mladuncima kako bi ih nahranili.

S obzirom na zagravanje okeana, antarktički polarni front premešta se sve dalje prema jugu, a on je značajan jer obuhvata područja na kojima se duboka mora nižih temperatura mešaju s morima umerenih temperatura zbog čega je taj prostor bogat florom i faunom.

"S obzirom na sve navedeno, kraljevski pingvini moraće da se premeste na drugo područje ili će jednostavno izumreti", ističe još jedan autor studije Emiliano Truki, evolucijski biolog s italijanskog univerziteta u Ferari.

Le Boek smatra da bi alarmantno stanje koje se odnosi na kraljevske pingvine trebalo da posluži kao upozorenje na budućnost čitavog morskog sveta antarktičkog područja.

"Poput morskih ptica i morskih sisara i pingvini spadaju u viši trofički nivo prehrambenog lanca u ekosistemu. Oni su bioindikatori svog ekosistema i kao takvi su ključni indikatori promena u morskom ekosistemu. Značajni su nam za razumevanje i predviđanje uticaja globalnih promena na morske biome i na subantarktička i antarktička područja", kazala je.

Druga studija, čiji su rezultati objavljeni početkom meseca pokazala je da industrijsko ribarstvo u kombinaciji s klimatskim promenama preti uništenju biljnih i životinjskih planktona kojima se hrane ribe i lignje, a to je temeljna hrana kraljevskog pingvina.

Nije zanemariva ni činjenica da kraljevske pingvine prati visoka stopa smrtnosti. Naime, samo polovina mladih preživi do kraja sezone parenja, a od preživelih narednu godinu doživi samo polovina.

Naučnici i aktivisti za zaštitu životne sredine predlažu stvaranje velikog morskog područja na Anktarktiku koje bi bilo zaštićeno. Zamisao je iznela Nemačka, a sada je podržavaju i ostale članice EU. Ako se ona ostvari, sve životinjske vrste na području od oko 1,8 miliona kvadratnih kilometara u kojem će biti zabranjen ribolov, biće zaštićene. Predlog će u oktobru biti iznet odboru koji deluje pod nazivom Konvencija za očuvanje i zaštitu antarktičkog živog sveta.

Autor: Hina

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.