,,Kosa otvara Sterijino pozorje

Izvor: B92, 25.Maj.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

,,Kosa'' otvara Sterijino pozorje

Besedom reditelja Nikite Milivojevića i mjuziklom ,,Kosa", u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Ateljea 212, u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, 25. maja se otvara 55. Sterijino pozorje.

Na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala u regionu, do 4. juna biće izvedeno ukupno 28 predstava, od kojih je 12 u takmičarskoj konkurenciji, pet u međunarodnom programu pod nazivom ,,Drugo-Vi", 11 u okviru Pozorja mladih, a, kao i prethodnih godina, glavne programe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pratiće niz drugih manifestacija.

Za selekciju nacionalne drame, u kojoj su predstave rađene prema delima domaćih pisaca, selektorka Ana Tasić odabrala je sedam ostvarenja od kojih četiri izvode pozorišta iz Srbije, a po jedno teatri iz Hrvatske, Slovenije i Turske.

U okviru selekcije nacionalnog pozorišta, odnosno najboljih predstava naših pozorišta rađenih po tekstovima stranih pisaca, sterijanska publika imaće priliku da vidi pet dela, u izboru selektorke Aleksandre Glovacki.

Selektor međunarodnog programa Sterijinog pozorja Nikola Zavišić izabrao je, takođe, pet predstava, koje će na ovom festivalu izvesti pozorišta iz Zagreba, Celja, Bukurešta, Budimpešte i Amsterdama.

O dobitnicima Sterijinih nagrada odlučivaće festivalski žiri, koji predvodi sedmostruki dobitnik tog priznanja, scenograf i profesor beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti Geroslav Zarić, a u kojem su i glumica Đurđija Cvetić, dramaturg i dramski pisac iz Hrvatske Jasen Boko, domaći dramski pisac Filip Vujošević i reditelj Dušan Petrović.

Moderator Okruglog stola biće, kao i na prethodnom Pozorju, teatrolog i pozorišni kritičar Ksenija Radulović.

Zajednička nagrada Sterijinog pozorja i novosadskog lista ,,Dnevnik" za novinsku pozorišnu kritiku, koja nosi naziv ,,Miodrag Kujundžić", biće dodeljena prema odluci žirija koji čine dramski pisac i kritičar Željko Hubač, dramaturg Svetislav Jovanov i novinar Vladimir Crnjanski.

Većina predstava na Pozorju biće izvedena u SNP-u, a nekoliko njih će publika moći da vidi u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhaz, dvorani Poslovnog centra NIS-a, a jednu i u Fitnes centru ,,Ister". Svečano otvaranje 55. Sterijinog pozorja i prva takmičarska predstava ,,Kosa" počinju u 20.00 sati na sceni SNP ,,Jovan Đorđević".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Kosa" otvara Sterijino pozorje

Izvor: Mondo, 25.Maj.2010

Mjuzikl u izvođenju Ateljea 212 otvoriće u sredu 55. izdanje međunarodnog pozorišnog festivala.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.