Kosa otvara 55. Sterijino pozorje

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Kosa'' otvara 55. Sterijino pozorje

Besedom reditelja Nikite Milivojevića i mjuziklom "Kosa", u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju beogradskog Ateljea 212, sutra će u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu biti otvoreno 55. Sterijino pozorje.

Na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala u regionu, do 4. juna biće izvedeno ukupno 28 predstava, od kojih je 12 u takmičarskoj konkurenciji, pet u međunarodnom programu pod nazivom "Drugo-Vi", 11 u okviru Pozorja mladih, a, kao i prethodnih godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << glavne programe pratiće niz drugih manifestacija.

Za selekciju nacionalne drame, u kojoj su predstave rađene prema delima domaćih pisaca, selektorka Ana Tasić odabrala je sedam ostvarenja od kojih četiri izvode pozorišta iz Srbije, a po jedno teatri iz Hrvatske, Slovenije i Turske.

U okviru selekcije nacionalnog pozorišta, odnosno najboljih predstava naših pozorišta rađenih po tekstovima stranih pisaca, sterijanska publika imaće priliku da vidi pet dela, u izboru selektorke Aleksandre Glovacki.

Insert iz mjuzikla ''Kosa''

Selektor međunarodnog programa Sterijinog pozorja Nikola Zavišić izabrao je, takođe, pet predstava, koje će na ovom festivalu izvesti pozorišta iz Zagreba, Celja, Bukurešta, Budimpešte i Amsterdama. O dobitnicima Sterijinih nagrada odlučivaće festivalski žiri, koji predvodi sedmostruki dobitnik tog priznanja, scenograf i profesor beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti Geroslav Zarić, a u kojem su i glumica Đurđija Cvetić, dramaturg i dramski pisac iz Hrvatske Jasen Boko, domaći dramski pisac Filip Vujošević i reditelj Dušan Petrović.

Moderator Okruglog stola biće, kao i na prethodnom Pozorju, teatrolog i pozorišni kritičar Ksenija Radulović.

Zajednička nagrada Sterijinog pozorja i novosadskog lista "Dnevnik" za novinsku pozorišnu kritiku, koja nosi naziv "Miodrag Kujundžić", biće dodeljena prema odluci žirija koji čine dramski pisac i kritičar Željko Hubač, dramaturg Svetislav Jovanov i novinar Vladimir Crnjanski.

Većina predstava na Pozorju biće izvedena u SNP-u, a nekoliko njih će publika moći da vidi u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhazu, dvorani Poslovnog centra NIS-a, a jednu i u Fitnes centru"Ister". Svečano otvaranje 55. Sterijinog pozorja i prva takmičarska predstava "Kosa" počinju u 20 sati na sceni SNP "Jovan Đorđević".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.