Konobar Pavle od bakšiša Elizabet Tejlor gradio vikendicu

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2018, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konobar Pavle od bakšiša Elizabet Tejlor gradio vikendicu

Pre 46 godina na Tjentištu na snimanju filma "Sutjeska", Pavle Milanović imao je poseban zadatak - najbolji konobar bivše Jugoslavije brinuo je o supruzi Ričarda Bartona, Elizabet Tejlor.

Zadatak zbog kojeg je većina kolega bila ljubomorna poveren mu je jer je na takmičenju u slovenskom Portorožu, godinu dana ranije, proglašen za najboljeg konobara Jugoslavije, piše Radio Slobodna Evropa.

Elizabet Tejlor nije učestvovala u snimanju, ali je pratila supruga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ričarda Bartona, britanskog glumca koji je u filmu igrao Maršala Tita. Pristup vili u kojoj je boravila sa svojih jedanaestero usvojene dece imao je samo Pavle.

"Nikad niko, samo ja i Margeta, glavna sobarica vile. Samo ja i ona. Pratnja garde Titove i milicije, to nisi mogao prići na kilometar nigde blizu vile", priča on za RSE.

Služio je Pavle i brojne državne funkcionere, skoro sve osim Tita, koji je imao svoje konobare i kuvare. Ipak, četrdesetak dana sa Elizabetom možda je i najdraži deo njegove karijere u ugostiteljstvu. "Lepote njene kugla zemaljska nije imala. Oči u boji", kaže on.

Zakoračio je u devetu deceniju života i iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka sa Elizabetom Pavle se seća i danas.

"Ona se sa mnom zagrli, poljubi, ko rođeni brat ili sin, sa mnom i ostavi mi kovertu u sako. Odem do toaleta i pogledam, koverta puna dolara", priseća se on.

Od bakšiša iz koverte započeo je gradnju vikendice na selu. Ni danas je nije završio, jer je rat prekinuo sve planove, ali i jednu sretnu epohu u njegovom životu. "To su sretna vremena bila. Pa ne mogu sretnija biti na svetu, živelo se bolje, lepše i slobodnije, niko nije pitao ko je šta. Dabogda, da ikad bude tako, a ja se nadam, neću ja doživeti, a moj sin možda hoće", zaključio je.

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.