Izvor: Radio 021, 10.Jul.2019, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalcima ovlašćenja saobraćajne policije

Zakon o komunalnoj miliciji usvojen je zajedno sa svim spornim odredbama na koje su upozoravali pojedini predstavnici stručne javnosti.

Kako piše Danas, jedna od spornih odredbi je i ta da će komunalni policajci ubuduće imati ovlašćenje da zaustave vozila zatečena u kršenju komunalnih propisa. Kako se navodi u zakonu, zaustavljanje i pregled komunalni milicioner obavljaće u skladu sa istim ovlašćenjima koja ima i policijski službenik, s tim što će se komunalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << milicioner starati o održavanju komunalnog reda.

Odredba zakona koja precizira razloge za zaustavljanje vozila ističe da to, između ostalog, može da se dogodi u slučaju prevoza i deponovanja zemlje i rastresitog materijala, prevoza komunalnog i drugog otpada, kao i kontrole prevoza putnika u gradskom i prigradskom prevozu i taksi prevoza.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević kaže za Danas da ovlašćenja komunalne policije zadiru u delokrug rada saobraćajne policije.

"Komunalni milicioner ne bi trebalo da ima pravo da zaustavlja i pregleda sva putnička vozila i putnike u njemu jer je to ovlašćenje, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, rezervisano samo za saobraćajne policajce koji su obučeni za takvo postupanje i konkretno su navedeni uslovi kada mogu to da čine. U Zakonu o komunalnoj miliciji je zaustavljanje i pregledanje vozila postavljeno široko", objašnjava Đorđević.

On dodaje da je istovetna debata postojala i tokom usvajanja Zakona o izmenama i dopunama zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, tokom koje je istaknuto da komunalni policajac ne može da zaustavlja i pregleda "obična" vozila, već samo ona kojim se obavlja privredna delatnost prevoza putnika.

Podsetimo, pored mogućnosti da zaustavljaju vozila komunalni milicajci dobiće i mogućnost da nose biber sprej, da obavljaju posao u civilu, ali i da uzimaju obaveštenja od građana. Najvažnija izmena, sudeći prema izjavama državnih i lokalnih zvaničnika, jeste ukidanje ograničenja broja zaposlenih milicajaca u zavisnosti od broja građana.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.