Izvor: Radio 021, 06.Dec.2018, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšić vratio Tita u Predsedništvo

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je u svoj kabinet u zgradi državnog vrha u Sarajevu vratio portret Josipa Broza Tita, kojeg je tamo držao tokom dva svoja ranija mandata, a portret je bio uklonjen kada je kabinet koristio Dragan Čović.

Za to se, prenela je agencija Hina, saznalo kada je objavljena fotografija protokolarnog sastanka Komšića s ambasadorom Francuske u BiH Gijomom Rusonom.

Portret pokojnog maršala i doživotnog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nekadašnje Jugoslavije bio je u Komšićevom kabinetu od 2006. do 2014. godine.

Komšić nikada nije skrivao da ceni Tita, a posebno je isticao da Titu treba zahvaliti i za samo postojanje BiH.

Na predavanju novembra na jednom sarajevskom fakultetu, povodom 25. novembra koji se obeležava kao Dan državnosti BiH, Komšić je kazao da se i u antifašističkom pokretu razmišljalo treba li da postoji BiH.

"Veličina ljudi koji su tada donosili odluke, a pre svih Josipa Broza Tita, bila je u tome što su rekli da BiH mora imati isti status kao što će sutra imati i ostale republike u okviru Jugoslavije", kazao je tada Komšić.

Na prvom zasedanju "Zemaljskog antifašističko veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine" (ZAVNOBiH), u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine doneta je odluka u ime naroda da BiH bude "zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih", uz ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije, i u istorijskim granicama iz vremena srednjevekovne Bosne.

Na fotografiji sastanka Komšića i francuskog ambasadora vidi se i zastava Evropske unije, no u njegovom kabinetu više nema zastave sa stilizovanim hrvatskim grbom, koja je bila deo službenih simbola "Herceg-Bosne", a sada se naziva "zastavom hrvatskog naroda u BiH". Tu zastavu je u tom kabinetu za svog mandata hrvatskog člana Predsedništva BiH držao Čović.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.