Komarci pamte ko je pokušao da ih ubije

Izvor: Radio 021, 06.Feb.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komarci pamte ko je pokušao da ih ubije

Teranje komaraca rukom ipak može biti dobra metoda odbrane od tog insekta, čak i ako ga ne pogodimo, otkrivaju naučnici.

Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Current Biology", čini se da komarci pamte ko je pokušao da ih ubije. Insekt povezuje miris čoveka s lošim iskustvom, pa pokušava da ga izbegne ako je to moguće.

Grupa istraživača predvođena biologom Džefrije Rajfelom sa Univerziteta Vašington u Sijetlu tvrdi kako komarci ne biraju slučajno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svoje žrtve nego traže određene tipove. Tako kalifornijska vrsta Culex tarsalis, koja je srodna učestalom Culex pipiensu, leti većinom napada ptice, a zimi sisare.

U laboratorijskim eksperimentima sa ženkom Aedesa aegyptia, istraživači su kombinovali mirise, uključujući one ljudske, s neugodnim iskustvima šokova i vibracija.

Oko 24 sata kasnije isti komarci su ispitani u olfaktometru, uređaju za merenje mirisa. Komarci su imali izbor između mirisa ranije preferiranog ljudskog tela i kontrolnog mirisa. Insekti su izbegavali poznati miris što je znak da se sećaju neugodnog iskustva od prethodnog dana.

"Jednom kad su komarci naučili mirise na 'težak' način, ti mirisi su u njima izazvali odbojne reakcije na isti način kao što su odgovorili na miris jednog od najuspešnijih repelenta", istaknuo je Rajfel. "Štaviše, komarci danima pamte miris. Shvativši kako komarci donose odluke o tome koga napasti i šta utiče na to ponašanje, mi možemo bolje da shvatimo gene i neuronske temelje tog ponašanja. To bi moglo dovesti do delotvornijih alata za kontrolu komaraca."

Kao i kod ljudi, u procesu učenja važnu ulogu igra dopamin. Oni komarci koji zbog genetskih mutacija ne mogu da proizvedu taj neurotransmiter imali su poteškoća u procesu učenja.

Međutim, naučnici upozoravaju da je borba čoveka i komaraca daleko od kraja.

"Nažalost, ne postoji način da shvatimo šta tačno komarca privlači određenim ljudima – pojedinci su sačinjeni od jedinstvenih molekularnih koktela koji uključuju kombinaciju više od 400 hemikalija", istakla je jedna od koautorka istraživanja.

Autor: Hina

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Komarci pamte kada pokušamo da ih oteramo

Izvor: N1 televizija, 06.Feb.2018

Teranje komaraca rukom ipak može biti dobra metoda odbrane od tog insekta, čak i ako ga ne pogodimo, otkrivaju naučnici...Prema studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, čini se da komarci mogu da zapamte ko je pokušao da ih 'sredi'. Insekt asocira miris čoveka s lošim iskustvom, pa pokušava...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.