Izvor: Radio 021, 11.Sep.2019, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je bezbedno spavati sa čepićima za uši

Čepići za uši su obično bezbedni za upotrebu tokom spavanja. Međutim, moguće je da učestalom upotrebom na duže staze dođe do nekih manjih problema, poput nakupljanja ušnog voska.

Ponekad šum iz okoline može da poremeti san. Na primer, spavaća soba koja gleda na prometnu ulici može uticati na trajanje sna. Čepići za uši mogu značajno da smanje količinu zvuka koji ulazi u uši, što može pomoći ljudima da zaspe u bučnom okruženju. Oni su odličan način za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sprečavanje okolnih buka koje mogu poremetiti prirodni obrazac spavanja.

Međutim, ne odražava se svaka vrsta buke negativno na san. Neki ljudi smatraju da su umereni šumovi ili muzika korisni za zaspavanje. U većini slučajeva buka je ta koja ometa spavanje, a samim tim i ritam života.

Istraživanja pokazuju da su čepići za uši siguran i pristupačan način poboljšanja kvaliteta sna. U nekim slučajevima upotreba čepova za uši, zajedno sa maskom za oči, može poboljšati san REM faza je najdublji oblik sna i podržava nekoliko važnih procesa, poput konsolidacije memorije.

Čepići za uši takođe mogu da povećaju nivo melatonina, hormona koji je veoma važan za san. U poređenju sa nekim drugim metodama koje pospešuju san, čepići za uši imaju manje nuspojava. Na primer, i tablete za spavanje bez recepta i na recept mogu imati niz nuspojava, kao što su vrtoglavica i dnevna pospanost.

Čepići za uši trebalo bi da smanje buku, ali i da budu dovoljno udobni za spavanje. U početku se može osećati neprijatnost, ali taj osećaj će vremenom nestati.

Malo je informacija o tome kako česta upotreba čepića u ušima tokom dužeg vremenskog perioda može uticati na uši. Jedan od mogućih rizika je nakupljanje ušnog voska.Ušni vosak ili cerumen je voštana supstanca koja pomaže u zaštiti ušnog kanala od vode, bakterija i drugih štetnih nečistoća.

Ušni vosak je važan za održavanje dobrog zdravlja uha, ali može da izazove i probleme. Dugotrajno blokiranje ušnog kanala, kao što je redovna upotreba čepića za uši, može prouzrokovati nakupljanje ušnog voska, što može uzrokovati svrab i nelagodnost u uhu, zujanje, poteškoće sa sluhom, kašalj i vrtoglavicu.

Takođe je moguće da redovna upotreba čepića za uši uzrokuje infekciju uha. To se može dogoditi kao posledica bakterija koje ulaze u ušni kanal ili nastaju iz nakupljenog ušnog voska. Infekcija uha može prouzrokovati simptome koji uključuju vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, ali i probleme sa sluhom.

Autor: Medical News Today/N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.