Koliko je bezbedan srpski aerodrom Nikola Tesla

Izvor: Radio 021, 29.Jun.2016, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je bezbedan srpski aerodrom "Nikola Tesla"

Za nešto više od tri meseca, na aerodromima u Turskoj i Belgiji dogodili su se teroristički napadi u kojima je poginulo na desetine ljudi, a više stotina njih je ranjeno. To dovodi do pitanja kakva je bezbednost na beogradskom aerodromu.

Eksplozivni prsluci, automatsko oružje, veća gužva znači i više žrtava - ovo je postao već ustaljeni recept za teroristički napad. Pre istanbulskog, u martu se na meti terorista >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << našao terminal aerodroma u Briselu. Gde je sledeća meta, i koliko su aerodromi bezbedni?

U srpskoj policiji kažu da su, kada je Aerodrom Nikola Tesla u pitanju, u pripravnosti.

"Nakon terorističkih napada u Parizu i Briselu, pripadnici MUP-a su preduzeli dodatne mere zaštite lica i objekata, nadzora i kontrole na aerodromima, železnički i autobuskim stanicama i administrativnim prelazima. Znatno je podignut nivo saradnje s međunarodnim subjektima u cilju podizanja nivoa bezbednosti spoljnih granica Republike Srbije", kaže Đorđe Vukašinović iz Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Kao redovno, stanje ocenjuju i nadležni na beogradskom Aerodromu. Tvrde da se osim otkazanih letova za Istanbul ništa nije promenilo. Međutim, stručnjaci za problem terorizma kažu da, kada je u pitanju borba sa ekstremistima, svi sistemi obezbeđenja su tajna.

"Ja ću vam samo napomenuti da vašu znatiželju upotpunim - raspolažemo s molekularnim detektorima, raspolažemo sa određenim stvarima koje potpomažu u razotkrivanju takvih stvari", kaže Dušan Tomić sa Fakulteta za inženjerski menadžment.

Na konstataciju da u zgradu aerodroma može da uđe bilo ko, pa možda i samo da popije kafu, a kamoli neko sa eksplozivnom napravom, iz obezbeđenja aerodroma navode da je to "stvar ličnog privida".

Najbezbedniji aerodromi na svetu su londonski Hitrou, Njujorški DŽ. F. Kenedi i Dubai. Srbija, prema tvrdnjama stručnjaka, nastoji da narednih godina uvede upravo takav sistem bezbednosti. Međutim, za to je potrebno mnogo novca, koji Aerodrom trenutno nema na raspolaganju.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.