Izvor: Radio 021, 05.Okt.2018, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kira Njatli otkrila da je imala nervni slom i PTSD

Glumica kaže da se zbog iznenadnog porasta slave osećala „bezvredno" i uplašena da napusti kuću kada je imala 22 godine.

EPAKira Najtli je pravila i jednogodišnju pauzu zbog ovih problema

Kira Najtli je otkrila da je doživela nervni slom sa 22 godine i da joj dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj (PTSD), uporedo sa rastom slave.

Glumica kaže da je morala da napravi godinu dana pauze nakon uloga u filmovima „Pirati sa Kariba" i „U stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ljubav".

Uprkos uspehu, dobijala je kritike, zbog čega se osećala „bezvredno".

Kaže da je bila uplašena da izađe iz kuće i da se suoči sa paparacima.

Njena slava naglo je porasla posle uloga u filmovima „Igraj kao Bekam", „Pirati sa Kariba" i „U stvari ljubav".

Za Holivud riport je rekla da sada misli da su ti filmovi bili „potpuno ludilo".

„Zapanjujuće je sagledati ih spolja - pomislite 'vau, kakav hit za hitom!'. Ali, iznutra, sve što čujete jeste kritika, stvarno je tako."

Poslanik Džordžije podneo ostavku zbog neprimerenog ponašanja Džudi Denč o Spejsiju: Nije u redu što su ga izbrisali iz filma Azija Arđento: žrtva zlostavljanja optužena za seksualno iskorišćavanje

Ona je rekla da se zbog nedostatka glumačke škole uglavnom bavila negativnim reakcijama.

„Bukvalno sam se osećala bezvredno", priznaje ona.

To se nastavilo čak i nakon nominacije za Oskara za najbolju glumicu u filmu „Ponos i predrasude" iz 2005. godine.

„Osećala sam se kao da ne postojim, kao stvorenje sa čudnim licem koje su ljudi posmatrali na vrlo ekstremne načine i nisam mogla ništa da shvatim."

PTSD Posttraumatski stresni poremećaj (PTSD) je poremećaj anksioznosti uzrokovan veoma stresnim, zastrašujućim ili uznemirujućim događajima. Osoba sa PTSD-om često proživljava traumatične događaje kroz noćne more i flešbekove i može se osećati izolovano, razdražljivo i imati osećaj krivice. Može imati i probleme sa spavanjem, poput insomnije, kao i problema sa koncentracijom. Ovi simtomi su često teški i prisutni toliko da imaju uticaj na svakodnevni život.

Izvor: NHS

Rekla je da su joj paparaci koji su je pratili svaki put kada bi napustila kuću svakodevno stvarali „osećaj borbe".

Više od 20 fotografa u istom trenutku ju je pratilo i mamilo reakciju.

„Ako se [ženske zvezde] ne sruše ispred njih, onda oni žele da vas nateraju da se srušite pred njima.

Odjednom se u vazduhom osećao taj nivo nasilja. To nije stvar na koju bi bilo ko dobro reagovao."

Getty ImagesNije mogla da se odbrani od paparaca

U jednom trenutku Najtli nije izašla iz kuće tri meseca. Išla je i na hipnoterapiju da bi sprečila napade panike, kako bi mogla da prisustvuje dodeli nagrade Batfas 2008. godine, za koju je nominovana zbog uloge u filmu „Pokajanje".

Tokom godina pauze išla je na „dubinsku terapiju". Kada se 2010. godine vratila poslu osećala se „zaista dobro" i odjednom nije osećala poglede drugih.

Najtli je poslednja zvezda koja je progovorila o ovom problemu.

Ariana Grande je otrkila da je doživela posttraumatski stresni poremećaj nakon bombe na koncertu u Mančesteru.

Lili Alen je otkrila da je patila od poremećaja nakon što je rodila mrtvog sina 2010.

I Vil Jang je takođe govorio o tome kako je patio od PTSP-a, kao posledica togaš to je godinama prikrivao svoju homoseksualnost, i ćutao o zlostavljanjima koje je doživeo u osnovnoj školi i odvajanje od brata blizanca na rođenju.

U avgustu ove godine Mel Bi je išla na lečenje PTSP-a nakon razvoda i smrti njenog oca.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.