Kineski predsednik: Marksizam alat kojim možemo da osvojimo budućnost

Izvor: Radio 021, 04.Maj.2018, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski predsednik: Marksizam alat kojim možemo da osvojimo budućnost

Kineski predsednik Si Đinping hvali Karla Marksa kao "najvećeg mislioca savremenog doba", nazivajući njegovu teoriju "alatom za to da Kina osvoji budućnost".

Sijev govor u petak u Velikoj dvorani naroda, u Pekingu, jedan je od događaja u sklopu obeležavanja dvestote godišnjice Marksovog rođenja.

Isticanje Marksa delimično se vidi kao način da Si ojača ideološku kontrolu i usprotivi se kritičarima u vladajućoj Komunističkoj partiji koji su nezadovoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zbog njegovog učvršćivanja na vlasti.

Marksova dela su inspiracija komunista čija ideologiju ima za cilj zajedničko vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju i odsustvo društvenih klasa.

Kina je pre tri decenije pokrenula reforme uvodeći tržišno poslovanje i na tome zasnovano uređenje, ali Komunistička partija i dalje čvrsto drži vlast.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.