Kažnjena dva visoka severnokorejska oficira

Izvor: Radio 021, 20.Nov.2017, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažnjena dva visoka severnokorejska oficira

Severna Koreja je kaznila dva visoka vojna oficira, uključujući jednog koji je smatran za drugog najmoćnijeg čoveka u državi, tokom neuobičajene inspekcije moćne političke uprave u vojsci, navela je danas južnokorejska obaveštajna služba u obraćanju parlamentu u Seulu.

Prema izjavi poslanika Kim Bjung-kea koji je prisustvovao zatvorenoj sednici, služba je navela da je inspekcija Opšteg političkog biroa severnokorejske vojske bila prva te vrste u 20 godina i do nje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je došlo zbog "nečistog" stava koji nije opisan.

Otkrića obaveštajaca pokazuju da su načelnik Biroa, podmaršal Hvang Pjong So, njegov prvi zamenik Kim Vong Hong i drugi oficiri kažnjeni, rekao je poslanik. Mnogi južnokorejski analitičari tvrde da je Hvang, zahvaljujući položaju, bio najmoćniji čovek u Severnoj Koreji posle lidera Kim Džong Una. Ukoliko su podaci o njegovom uklanjanju tačni, to bi moglo dovesti do velikih promena u hijerarhiji moći u Pjongjangu.

Nije precizirano da li je Hvang verbalno ukoren, smenjen ili proteran na selo. Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje, koja nema idealne rezultate u izveštavanju o Severnoj Koreji, navela je da ne može javno da komentariše izjave poslanika Kima o izveštaju.

Severna Koreja se trenutno bori da prevaziđe efekte sankcija koje su dodatno pojačane posle nuklearne probe Pjongjanga u septembru. Otkako je 2011. došao na vlast, Kim Džong Un je sproveo više čistki na visokom nivou, u vidu smena i pogubljenja, da bi, prema analizama stranih eksperata, učvrstio svoju vlast i uklonio svakoga koga smatra pretnjom po svoju poziciju. Podmaršal Hvang je poslednji put pomenut u medijskom saopštenju 13. oktobra, kada je javljeno da je prisustvovao obeležavanju godišnjice revolucionarne škole.

Njegov zamenik Kim Vong Hong je ranije bio ministar za državnu bezbednost, a južnokorejska vlada je u februaru saopštila da je on bio smenjen zbog, kako se pretpostavljalo, korupcije, zloupotrebe vlasti i mučenja koje je počinilo njegovo ministarstvo. Južnokorejska obeštajna služba je navela da se istraga Političkog biroa nastavlja i da je vodi Čoe Rjong He, visoki funkcioner vladajuće Radničke partije i Hvangov prethodnik na mestu šefa Političkog biroa.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.