Kao sardine: Kupe kartu, pa ostanu na peronu

Izvor: 24sata, 04.Nov.2014, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao sardine: Kupe kartu, pa ostanu na peronu

Zbog gužvi na Železničkoj stanici, brojni građani, iako kupe kartu, ne mogu da uđu u voz, jer, pored lokomotive, “voz” često čini još samo jedan vagon.

Brucoškinja Tijana Jakovljević proteklog vikenda je htela da ide kući u Bačku Topolu. Kupila je kartu, ali u voz nije uspela da uđe. Po pravilima, vraćen joj je kompletan novac za kupljenu kartu, ali vikend nije provela sa porodicom.

- Ljudi su se gurali, laktali, vikali i psovali. Samo najsnažniji i >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << najiskusniji uspeli su da uđu. Nisam imala para za autobus jer je karta 650 dinara, skoro tri puta više nego vozom. S torbom punom veša za pranje vratila sam se u sobu u kojoj živim - kaže Tijana.

Na ovakve gužve već odavno je navikao Mladen Igić, koji redovno putuje u Beograd. On je samo jedan od brojnih putnika koji pretrčavaju prugu ne bi li ušli u voz s druge strane.

- Prtljag dam drugu, pa uđem s druge strane, pre nego što svi putnici izađu i zauzmem mesto obojici. Problem mi sad prave elektromotorni vozovi kojima se vrata ne otvaraju ručno, već automatski - kaže Igić.

Veselin Simović, šef sekcije za prevoz putnika Novi Sad, kaže da bi do kraja sledeće godine u zemlju trebalo da stigne 21 novi voz sa po 252 sedišta, što će smanjiti gužve.

Gužva na Železničkoj stanici | Foto: N. Mihajlović

- Naše cene su pola, pa i 70 odsto, jeftinije od autobuskih. Znamo koliko ima mesta i koliko smo karata prodali, ali ne znamo koliko je onih sa mesečnim ili povratnim kartama, pa ne znamo koliko će se putnika pojaviti - kaže Simović.

Gužva na Železničkoj stanici | Foto: N. Mihajlović

On dodaje da je redovan sastav voza lokomotiva i dva vagona, a zbog gužvi ponekad prikače i treći.

- Raspolažemo onim što imamo. Ako je hladno, a u vagonu ne radi grejanje, ne kačimo ga. Zato ponekad voz ima vagon manje - kaže Simović.

Na železničkoj stanici kažu da nemaju poseban mehanizam kako da spreče građane da pretrčavaju prugu. Osim vidnih oznaka na peronima, zaposleni opominju građane, dok je policija zadužena samo za red u vagonima.

Otkazi konduterima za mito

KORUPCIJA Građani kažu da su gužve velike i zbog putnika koji ne kupuju karte, već kontrolorima daju mito, upola manji od cene karte. Simović kaže da je zbog toga šest, sedam kontrolora dobilo otkaz. “Kontrole su redovne i sve ređi su oni koji će da rizikuju radno mesto zbog 100 dinara”, kaže Simović.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kupe kartu, pa ne mogu da uđu u voz (s jednim vagonom)

Izvor: 24sata, 05.Nov.2014, 01:05

Zbog gužvi na železničkoj stanici, brojni građani, iako kupe kartu, ne mogu da uđu u voz, jer, pored lokomotive, “voz” često čini još samo jedan vagon. Najveće gužve su ubedljivo petkom, a zbog cene karte od 288 dinara do Beograda ili 384 dinara do Subotice, za ulazak u voz potrebne su...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.