Kako su se medicinske uniforme razvijale kroz istoriju

Izvor: Luftika.rs, 08.Mar.2021, 11:02

Kako su se medicinske uniforme razvijale kroz istoriju

Uprkos oprečnim mišljenjima koja danas vladaju, uniforme imaju važnu ulogu u izgradnji profesionalnog identiteta.
Kada je u pitanju medicina, bela uniforma predstavlja svojevrsnu vizit kartu koja sama od sebe govori “ja sam lekar”. Tradicionalni beli mantil postao je simbol medicinske profesije krajem 19. veka, a filmovi, reklame i slike baš tako prikazuju lekare, najčešće sa stetoskopom oko vrata.
Međutim, da li znate da se za razliku od današnjih sanitarnih standarda, početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << XX veka uspešnim hirurgom smatrao samo onaj koji je obliven krvlju? 
Kako su se medicinske uniforme razvijale kroz istoriju i čemu one služe danas, saznajte u nastavku teksta.
Preteča medicinskih uniformi  Danas, bilo da su za žene ili za muškarce medicinske uniforme su neophodan segment medicinske profesije. Sanitarna odeća je obavezna za medicinske sestre, lekare i druge zdravstvene radnike koji su uključeni u negu pacijenata u bolnicama. 
Međutim, medicinske uniforme su prešle dug put od svoje prve pojave, a pre 1800. godine zvanje medicinska sestra nije postojalo. Nega bolesnih je tada bila porodična obaveza, ili u slučaju da o bolesniku nije imao ko da ste stara, neretko bi bili zbrinuti u manastirima. 
U oba slučaja, odeća dizajnirana za sanitarne potrebe nije bila na listi prioriteta.  
U uređenim objektima za negu u sklopu manastira, časne sestre su imale ulogu negovateljica. Potrebno je naglasiti da su tu ulogu mogle da obavljaju isključivo žene, dok su hirurški zahvati bili rezervisani za muškarce.
Zato ne treba da čudi što uniforme ranih medicinskih sestara potiču iz verskih navika, a koje su bile identične kao tradicionalne haljine časne sestre.  
Delovao je da se dešava tranzicija između časne i medicinske sestre, pa je tako preteča prve medicinske uniforme imale tri karakteristike – haljinu dužine do gležnja, pregaču i pokrivač za glavu. 
Ova jednostavna odeća nije dizajnirana u skladu sa higijenskim potrebama, već da istakne poniznost monahinje i odbacivanje svega materijalnog, ostavljajući samo lice neprekriveno velom.
Početak medicinskih uniformi Osnivačem sestrinstva, posebne discipline u medicinskoj profesiji smatra se Florens Najtingel. Kada je ona integrisala praksu moderne nege u vojnim bolnicama tokom Krimskog rata koji je izbio 1854. godine, za medicinske sestre nije postojala nikakva uniforma.
Ipak, i pored reformi sanitetske službe u nezi ranjenika i bolesnika, tehnologija tkanja adekvatnih tkanina još uvek je bila daleko iza odgovarajućeg standarda. 
Iako je ova grana medicine doživljavala makar sporu reformu, hirurzi nisu nosili nikakvu zaštitnu uniformu sve do 20. veka. Hirurg je nosio svoju odeću, a od zaštitne opreme imao je eventualno mesarsku kecelju kako bi zaštitio odeću od krvavih mrlja, a operisao je golih ruku sa nesterilnim instrumentima. 
Za razliku od današnjeg koncepta hirurgije kao profesije koja naglašava čistoću i savesnost, u ovom periodu je odlika zauzetog i uspešnog hirurga bila krvava odeća. 
Tek sa pandemijom španskog gripa neki hirurzi su počeli da nose rukavice od pamučne gaze, ali ne da bi zaštitili pacijenta već da bi osigurali sebe od prenosa gripa. 
Otprilike u isto vreme, osoblje operacionih sala moralo je da nosi teške gumene rukavice, kako bi zaštitili ruke od sredstava kojima su tada čistili sobe i opremu.
Nastanak i nestanak medicinskih kapa Kape su se pojavile baš u doba reforme Florens Najtingel, i brzo su postale ključan detalj uniforme medicinske sestre. Potrebno je napomenuti da medicinske kape nisu imale nikakvu praktičnu ulogu, već je njihova svrha bila da se medicinskim sestrama pruži određeni nivo poštovanja i priznanja. 
Međutim, i pored toga kape su ostale sastavni deo uniforme za medicinare tokom nekoliko decenija, dok ne bi zvanično izašle iz upotrebe 1970-ih godina.
Sredinom sledeće decenije, ovaj detalj se više nije mogao naći na uniformama medicinara gotovo ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi. Međutim, kapice su sada neizostavni deo kompletnog asortimana bolničkog osoblja u operacionim salama. 
Dakle medicinske kape se i dalje koriste u praksi , samo su promenile oblik i svrhu. 
Medicinske uniforme danas Potpuno belo okruženje operacionih sala počelo je da stvara napor za lekare. Krajem 1970-ih, većina operativnog osoblja nosila je zelene uniforme kako bi obezbedili veći vizuelni kontrast. 
Ova uniseks odeća sastoji se od plavih i zelenih pamučnih košulja kratkih rukava i pantalona na vezice, koju je lako oprati i sterilisati. Ogrtači, kapice, maske za lice, lateks rukavice i gumene klompe takođe se nose kao deo kompletnog asortimana. 
Današnje medicinske uniforme su daleko opuštenije i dolaze u raznim bojama. Dizajnirane su tako da se mogu upariti sa regularno odećom, i omogućava medicinskom osoblju da se brže i lagodnije kreće. 
Tunike u boji mogu predstavljati određeni čin ili specijalnost u bolničkoj hijerarhiji, koje se mogu razlikovati na međunarodnom nivou, premda mnogi kliničari i dalje zagovaraju upotrebu belih mantila.
Kako naglašavaju, ne samo da medicinska uniforma uliva poverenje pacijentima, već su istorijski deo profesije koja spasava živote. 
Sa psihološke tačke gledišta, beli mantil simbolizuje čistoću i predstavlja profesionalnu barijeru između lekara i pacijenata. Medicinske uniforme doktorima pružaju osećaj autoriteta i ponosa, ali ih takođe podsećaju na njihove profesionalne odgovornosti koje imaju prema svakom pacijentu.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.