Kako su astronauti švercovali alkohol u svemir

Izvor: Radio 021, 17.Apr.2017, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su astronauti švercovali alkohol u svemir

Još od samih početaka svemirskih letova među astronautima je bila prisutna ideja da sa sobom ponesu nešto jače od vode i raznih napitaka.

Tako se i Baz Oldrin na prvom letu na Mesec pričestio, što je značilo i da je osim uzimanja osveštanog hleba popio i čašu vina, o čemu je i sam pričao.

Već u narednoj deceniji NASA je planirala da astronautima šalje šeri kako bi lakše podneli ukus loše hrane. Reč je o piću koje je stabilnije od vina i već je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << spremno za slanje, kada ga je zapovednik "Skylaba 4" Geri Car spomenuo na jednom predavanju, što je izazvalo buru u javnosti.

Šeri je ostao na Zemlji. Za astronaute je od tada važila zvanična zabrana krijumčarenja i konzumiranja alkohola.

S druge strane, Rusi su decenijama imali nešto slobodniju politiku, pa su na raznim mestima u stanicama krili alkohol. Kosmonautu koji je 1971. slavio rođendan na orbitalnoj stanici Saljut 7, mehaničari su poslali bocu jermenskog konjaka koju su sakrili u uređaj za merenje pritiska.

Kosmonauti su takođe imali detaljno razrađene planove za dostavu pića u svemir. Igor Volk je 1984. godine pre leta Sojuzom kupio bocu konjaka i tegle usoljenih krastavaca. Volk je kasnije objasio da su on i kolega Vladimir Džanibekov nedelju dana pre leta bili na specijalnoj dijeti. Jeli su samo hleb, pili samo čaj i izgubili skoro dva kilograma, što je bilo dovoljno da rasporede alkohol i krastavce u kese koje su obmotali oko tela.

Georgij Grečko je u svemiru proveo 134 dana, a otkrio je da su astronauti čuvali alkohol u odelima koja su se koristila za vežbanje. Umesto napitka za dizanje tonusa, u boci je bio konjak, piše Russia Beyond The Headlines.

Kosmonaut Valerij Rjumin je pre svoje misije kupio 12 flaša jermenskog konjaka, koji je rasporedio u plastične kese. Ali, problem je bio proći brojne kontrole s tim teretom.

Kako je vodio brigu o izgradnji orbitalne stanice u pogonima, pojavila se jedinstvena prilika koju je iskoristio. Na nekoliko skrivenih mesta rasporedio je šest litara konjaka.

Mali gutljaj konjaka, oko 20 grama, astronautima je tokom misija bio pravi eliksir koji je ublažavao napetost i opuštao ih pre spavanja, ispričao je Rjumin.

Autor: 24sata

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.