Kako razlikovati obojeni od pravog integralnog hleba?

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako razlikovati obojeni od pravog integralnog hleba?

Hleb, onaj hrskav i beli, najslađi je svima, međutim, vaš organizam vam na razne načine poručuje da vam ne prija. Zato ga ostavite u ishrani, kaže dr Dušan Živić, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka iz oblasti ishrane.

Hleb je vrlo značajna namirnica u ishrani. Sadrži biološki vredne belančevine, šećere (spororesorbujuće), minerale (magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe), vitamine (grupe B). Količina dijetnih vlakana kao i sadržaj masnoća zavise od vrste >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<  brašna. Hleb od punog zrna ima oko na 200 kcal na 100 grama, dok je beli hleb nešto kaloričniji, sa 240 kcal.

Hleb spravljen od kompletnog - celog zrna žita, takozvani integralni, bogatiji je mineralima od belog, sadrži veću količinu balastnih materija - vlakana, podstiče rad creva, duže daje osećaj sitosti i uz nižu kalorijsku vrednost pogoduje dijetetskim kurama. Zahteva intenzivnije žvakanje i tako sprečava nastanak zubnog karijesa.

Većina i dalje najčešće jede takozvani beli hleb, koji je lišen pomenutih korisnih sastojaka sadržanih u odstranjenom omotaču zrna prilikom pravljenja belog brašna. Svedoci smo činjenice da pojedinci u želji da učine nešto korisno za svoje zdravlje počinju da konzumiraju tamnije vrste hleba.

Tamna boja hleba trebalo bi da potiče od brašna nastalog mlevenjem celokupnog zrna, takozvanog integralnog. Nažalost, u proizvodnji hleba se danas srećemo sa raznim obmanama. Pojedini proizvođači pod nazivom crni ili integralni nude hleb kod koga se pomenuta tamnija boja postiže najčešće dodavanjem prženog ječma, melase i sladnog ekstrakta. To je obmana potrošača, jer je pomenuti farbani hleb u suštini beli, lišen koristi koju organizmu donose sastojci integralnog brašna.

Kod kvalitetnog dobro pečenog hleba sredina bi trebalo da bude porozna, sa pravilnim šupljinama i elastična, kora svetlomrke boje, ne suviše debela i prijatnog ukusa.

Kako prepoznati pravi integralni hleb

1) Uglavnom je osetno teži od nekvalitetnog hleba i manji je

2) Neugledniji vizuelno, za razliku od aditivima napumpanog farbanog belog hleba

3) Ravnomerne boje, za razliku od farbanog hleba, gde je tamnija boja u sredini manje intenzivna

4) Na preseku se vide sitne mekinjaste čestice omotača žitnog zrna, koje su nosioci mineralnih i balastnih materija

Autor: Blic žena

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.