Kako je Singapur postao savršeno čist grad

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Singapur postao savršeno čist grad

Koja je bila cena preobražaja Singapura iz grada-države u najčistiju i najzeleniju metropolu Azije? Članak objavljen na BBC-ju daje nam uvid u fenomen opsesije Singapuraca čistoćom i urednošću.

U nastavku prenosimo delove članka.

"Oko 200 volontera skupilo se kako bi očistilo jednu od četvrti u severnom delu Singapura. Približavali su se grmlju kako bi pokupili opuške i iskorišćene maramice na stolovima. Međutim, činilo se da je dan namenjen čišćenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pogrešno nazvan - sve je već ionako bilo čisto. Niko od volontera nije se vratio s vrećama punim smeća.

Opsednutost čistoćom u Singapuru je pravilo, a ne izuzetak. Zemlja ima dugu tradiciju kampanja čistoće, još od prvog premijera Lija Kuana Jeva. Kampanje takve vrste već dugo su ukorenjene u singapursko društvo, ali ova sadašnja je ipak drugačija. U njoj je vlada prvi put počela da koristi novčane kazne kao sredstvo društvene kontrole.

Singapur je prema svim kriterijumima čista država. Ipak, razlozi za to nisu oni na koje biste prvo pomislili".

Zeleni i čisti grad

"Već pri prvom boravku na ulicama Singapura njihova besprekorna čistoća ljudima upada u oči. Gradske i državne vlasti aktivno sprovode i učestvuju u ekološki promotivnim kampanjama koje neprekidno traju od 1965. godine, kad je Singapur proglasio nezavisnost.

Kad je uspostavio državu i preuzeo vlast, već spomenuti premijer uveo je zakone koji su bili povezani s unapređenjem javnog zdravstva, preseljenjem uličnih prodavaca u trgovačke lance s hranom, strožom kontrolom bolesti i izgradnjom odgovarajućeg sistema otpadnih voda. Svi ti potezi uticali su na razvoj Singapura u jednu od najčistijih država sveta u narednim decenijama.

Uz to, svest o važnosti čiste životne sredine i zdravog načina života rasla je među stanovništvom i tako što su u školama i drugim javnim ustanovama bila organizovanja predavanja o tome. I sami učitelji i učenici, kao i njihovi roditelji, učestvovali su u akcijama čišćenja škola vikendom.

Sam premijer želeo je da izgradi ekološku svest svojih građana iz pragmatičnih razloga - verovao je da ona od Singapura može da stvori ekonomski naprednu zemlju. I zaista, za nekoliko godina životni vek Singapuraca porastao je s 66 na 83 godine. Porastao je i broj turista, kao i broj stranih investicija. Singapur trenutno zauzima peto mesto u svetu po količini stranih investicija - u 2017. godini one su iznosile 66 milijardi dolara".

Ekološki osveštena politika

"Zastupnica u gradskom veću grada Jišuna, Li Bah Vah, veoma je ekološki osveštena. Barem jednom mesečno obvezno posećuje i učestvuje u ekološkim akcijama koje se održavaju u zemlji. U tom pogledu je i veoma stroga prema svojim biračima - ne samo da ih usmerava na primereno bacanje smeća i održavanje životne sredine čistom, nego ih i podstiče da prijave nadležnim institucijama one koji to ne čine.

Svake godine čistači ulica u Singapuru dobijaju slobodan dan na koji odlažu svoj pribor za čišćenje i prepuštaju ga građanima. Li Bah Vah taj potez smatra dobrim primerom pozitivne uloge zajednice u kreiranju društvenih promena. Godine 2003, kad je akcija prvi put sprovedena, volonteri su skupili 1.430 kilograma smeća. U poređenju s tim, ove godine bilo je samo 292 kilograma.

Sve u svemu, Singapur je ponovo pokazao kako delotvorno sprovođenje ekološki osveštene politike može pozitivno uticati na građane i poboljšanje celokupnog životnog standarda zemlje", zaključuje se na kraju članka.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.