Izvor: Radio 021, 25.Nov.2018, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izbeći prevaru pri odlasku na rad u inostranstvu

Činjenica je da građani Srbije masovno odlaze "trbuhom za kruhom" na rad u inostranstvo jer u Srbiji nemaju posao ili im plata ne "pokriva ni pola meseca života". Takođe je i činjenica da mnogi od njih postaju žrtve prevaranata koji im u firmama u inostranstvu obećavaju sigurne poslove i dobre plate.

Poslednji takav slučaj desio se našim ljudima, njih oko 50, koji su otišli u Slovačku. Na rad u tu zemlju otišli su preko agencije "Resken" iz Trnave, ali se ispostavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je sve to jedna velika šarena laža. Situacija je utoliko gora jer su ti ljudi ostali bez para i ne znaju kada će i kako da se vrate u Srbiju budući da su vlasnici "Reskena" uhapšeni i zadržani u pritvoru.

Ti radnici nisu mogli da podignu 50 evra koliko im iznosi nedeljna akontacija, koja im se isplaćuje svakog petka, kao ni mesečnu platu koju primaju 20. u mesecu. Rečeno im je da će im novac biti isplaćen nakon 2. decembra, što im je "upalilo crvenu lampicu", imajući u vidu da im je smeštaj obezbeđen do 30. novembra, kada moraju da se vrate u Srbiju.

Nisu jedni koji su prevareni

Ti radnici, nažalost, nisu jedini prevareni koji su pohrlili van granica Srbije na rad. Pre samo godinu dana 23 srpska državljanina uhapšena su u Slovačkoj, a razlog su bili, kako je objavljeno, lažni ugovori o radu i nepotpuna putna dokumentacija.

Kako je tada saopšteno, oko 5.800 radnika iz Srbije nalazi se u Slovačkoj, a od toga manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.

Dakle, jasno je da ne treba ići negde na rad bez ozbiljne provere preko koga i koje firme odlazite u inostranstvo.

Ministarstvo: Pre odlaska dobro sve proverite

Na to za "Blic" upozoravaju i u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i kažu da Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti propisuje oblast zapošljavanja državljana Srbije u inostranstvu.

"U skladu sa tim Zakonom poslove zapošljavanja može obavljati Nacionalna služba za zapošljavanje i agencija za zapošljavanje koja ima važeću dozvolu za rad ovog Ministarstva jer ono istovremeno vodi registar izdatih dozvola agencijama. Spisak agencija sa važećom dozvolom nalazi se na sajtu Ministartva", naveli su nadležni.

Ukoliko se spremate na rad u inostranstvo evo šta obavezno morate da proverite i znate.

1. Odabir agencije

Prvi korak je svakako odabir agencije koja posreduje pri zapošljavanju u inostranstvu. Spisak registrovanih agencija za zapošljavanje, koje imaju dozvolu Ministarstva za rad, nalazi se na veb sajtu Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje. Trenutno je registrovano 116 takvih agencija.

Međutim, to nije garancija da će vaše zaposlenje proteći bez problema, o čemu najbolje svedoči primer agencije Largo Srbija, koja je bila na tom spisku, zapošljavala je naše državljane na crno u Slovačkoj. Tek nakon pisanja medija, ona je izgubila dozvolu za rad.

Registar Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje se ažurira jednom mesečno.

2. Kad potpisujete ugovor o radu

Na posao u inostranstvo preko posredničke agencije nikako nemojte da idete bez prethodno potpisanog ugovora o radu. Kako je rečeno u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, ugovorom koji potpisujete morala bi da bude obezbeđena vaša zaštita propisana zakonom.

Ugovor o radu potpisujte pre odlaska u inostranstvo, nikako tek što se na taj put otisnete. Ako vam posrednik kaže da ćete ugovor potpisati tek kad stignete na radno mesto, znajte da nešto nije u redu.

3. Sadržina ugovora - prava i obaveze

U ugovorima bi moralo da bude navedeno obezbeđivanje dozvole za rad, troškova - opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanje uverenja o zdravstvenoj sposobnosti. Takođe, tu bi morali da budu navedeni troškovi prevoza, kao i informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, kao i o uslovima života i rada.

Pojedini prevareni radnici tvrdili su da su imali potpisane ugovore o radu, ali je pitanje da li su oni bili validni. Neki radnici u izjavama medijima tvrdili su da su u njima bile samo navedene njihove obaveze, ne i prava. Takođe, sudeći po dokumentima koji su oni dostavili medijima, potpisivani su posrednički ugovori sa agencijama, a ne ugovori o radu.

Dakle, dobro obratite pažnju šta zarpavo potpisujete. Takođe, u posredničkim agencijama su dužni i usmeno da vas obaveste o vašim pravima i obavezama.

4. Šta ako nešto krene po zlu?

Ukoliko se nađete u neprilici, u kakvoj su se našli radnici u Slovačkoj, pomoć možete da potražite u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, poručuju u Ministarstvu za rad.

5. Obezbeđivanje posla međudržavnim sporazumima

Srbija je do sada potpisala sporazume o privremenom zapošljavanju naših državljana sa BiH, Belorusijom i Slovenijom. U slučaju da ste našli posao u nekoj od ove tri zemlje, Ministarstvo rada dobija detaljne informacije o tome, što vam, kako su ranije objašnjavali nadležni, daje veću sigurnost i garancije da će vaša prava biti ispoštovana.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.