Kako da otkrijete da li vas neko prati online

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da otkrijete da li vas neko prati online

Želite da znate ko vas sve prati? Evo nekoliko web stranica i dodataka za web browsere koji će vam u tome pomoći.

Panopticlick analizira trenutne postavke vašeg web browsera, uključujući dodatke i proširenja, kako bi videli koliko trackera vas prati. Projekat fondacije Electronic Frontier ide i korak dalje: ukazaće vam na funkcije u podešavanjima koje vaš web browser čine uočljivijim.

Am I Unique? je alat za analizu trackera fokusiran na jedinstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << digitalni otisak vašeg web browsera. Uzeće otisak i dodati ga u svoju bazu podataka i dodati internet kolačić (cookie) u vaš sistem. Možete se vratiti na ovu web stranicu za nekoliko nedelja kako biste otkrili da li je vaš web browser postao manje ili više jedinstven. Što manje, to bolje.

Otvorite web stranicu i kliknite na dugme View My Browser Fingerprint. Pričekajte dok analiza završi pa proverite rezultate. Ako taj postupak želite da ponovite periodično, otvorite tab My timeline u meniju levo. Preuzmite dodatak za svoj web browser (Chrome, Firefox) i proverite povremeno šta se promenilo.

Disconnect je proširenje za web browser koje blokira više od dve hiljade pojedinačnih trackera koji vas prate po webu. zbog toga, tvrde u Disconnectu, web stranice se učitavaju i do 27 odsto brže. Možete odabrati koje ćete trackere koristiti, a koje ne.

Lightbeam je vizuelno pomagalo koje prikazuje mrežu trackera između pojedinačnih web stranica koje posećujete. Na žalost, dostupno je samo za Firefox.

Kako koristiti Lightbeam? Otvorite stranicu posvećenu Lightbeamu i dodajte ga u svoj web browser. Otvorite proširenje klikom na sličicu Lightbeam u gornjem desnom uglu web browsera. Dočekaće vas prazan grafikon koji ćete početi da popunjavate čim posetite neku web stranicu. Svaka od njih biće prikazana zasebnom sličicom i povezanim trackerima.

Trackography je interaktivni vodič kroz trackere, delo kolektiva Tactical Technology, koji možete upotrebiti kako bi proverili koje vas kompanije prate, u kojim su državama njihovi web operateri i druga infrastruktura, informacije o tome što rade s vašim podacima...

Kako koristiti Trackography? Otvorite web stranicu. Odaberite državu pa zatim medijsko web odredište s kojim želite da se povežete. Dobićete prikaz putanje kojom se vaši podaci kreću.

Evo nekoliko alata pomoću kojih možete blokirati trackere i počistiti svoj digitalni trag:

uBlock Origin: blokira trackere, zlonamerne oglašivačke web provajdere, zlonamerni softver...

HTTPS Everywhere: uključuje sigurniji internet protokol HTTPS.

NoScript: Blokira rad skripti u pozadini.

Privacy Badger: Blokira trackere i neželjene internet kolačiće.

PixelBlock: Blokira piksele za praćenje u Gmailu.

Google Activity Controls: kontroliše šta Google pamti vezano za vaše pretrage.

me: briše vaše stare korisničke račune jednim klikom.

Tor Browser: koristi ugrađeno blokiranje skripti i druge alate kako bi zaštitio vašu privatnost

DuckDuckGo: pretražuje web bez trackera.

Autor: Tportal

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.