Kakav ugovor o radu, takav tretman u banci

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2015, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav ugovor o radu, takav tretman u banci

Rad na određeno vreme postao je kod nas pravilo, a ne izuzetak. Ljudi se zapošljavaju na par meseci do godine dana, pa ako se pokažu kao vredni i dobri radnici i ako ima potrebe za poslom, onda mogu dobiti produženje ugovora ili čak stalni radni odnos.

Dok čekaju da im se u radnu knjižicu unese samo jedan datum gube štošta. Bankama su to problematični klijenti već u startu pa teško dobijaju kredite i kreditne kartice. Dok kod pojedinih finansijskih kuća mogu da se nadaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kratkim pozajmicama, kod drugih ni na to ne mogu da računaju. Kao uteha može da im posluži to da nisu sami. Isti tretman kod banka imaju profesori univerziteta, čiji posao zavisi od reizbora. To je identično za sve druge državne službenike kojima posao zavisi od reizbora.

Aleksandar Vasiljević, rukovodilac Katedre za Poslovni menadžment na fakultetu "Lazar Vrkatić" u  Novom Sadu smatra da nema šanse da banke uskoro ovim klijentima ponude povoljnije usluge, odnosno da sa njima podele rizik.

"Mislim da se to na ovom tržištu neće dogoditi, bar ne brzo. Bankama je sada bitno da prežive krizu. Zato najviše ulažu u državne hartije od vrednosti. Prinosi su tu mali ali sigurni. Niko nema nameru da ide u rizične plasmane. Kod nas je visok nivo nenaplativih kredita, s tim što NPL treba shvatiti doslovno uslovno. Veći deo tih pozajmica je zreo za otpis. Za rizičnije plasmane nema prostora", kaže on.

A one koji su sklopili ugovor o radu na određeno vreme, u pojedinim bankama čeka kredit po principu "koliko plata - toliko rata", odnosno, koliko meseci rata, toliko traje i otplata. Rata kredite određuje se prema plati i tu važe standardna pravila banke. Klijent u pomenutoj kući može da dobije i kreditnu karticu međutim i njeno važenje je usklađeno sa ugovorom o radu.

U drugim bankama ovim klijentima odobravaju kredit ali poslednja rata kredita mora da istekne mesec dana pre nego što prestaje ugovor o radu. Kreditne kartice se odobravaju na tri godine i zato su ovim klijentima uglavnom nedostupne. Banke ovim klijentima odobravaju minus, ali on mora de se namiri pre isteka ugovora. Ko je stalno bio u minusu celu platu može da računa da će mu plata pre isteka ugovora o radu otići na izmirivanje ove obaveze.

Ono što bi bankare u ovom trenutku moglo naterati da promene stav prema ovim klijentima su opšte okolnosti na tržištu rada kod nas. Više ni ugovor o radu na neodređeno vreme nije garancija za stalno zaposlenje do penzije. Otkaz može da se dobije lako, a otpremnine se daju samo za godine koje je zaposleni proveo kod poslednjeg poslodavca. Hoće li to naterati banke da u ovom segmnetu promene poslovnu politiku? Klijent  čiji posao nije omeđen datumima nije danas ništa više siguran praktično od onog čiji je radni angažman unapred određen rokom.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.