Izvor: Radio 021, 02.Jul.2019, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada pijačne tezge zamene školske katedre

Podela đačkih knjižica u selu Malošište nadomak Niša pošla je naopako u svakom smislu.

Radio KoprijanSvečana dodela knjižica i diploma - na pijaci

Poznato je da se često organizuje škola u prirodi, ali školske aktivnosti na pijaci nisu uobičajene ili barem nisu predviđene nastavnim planom.

Ali upravo je prošle nedelje pijaca zamenila prostorije škole u selu Malošište u blizini Niša.

Kako se osnovna škola u Malošištu renovira, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << planirano je da se đačke knjižice svečano podele učenicima u lokalnom Domu kulture.

Međutim, đaci ove škole su knjižice pokupili sa pijačnih tezgi, postavljenih u centru sela.

Izmeštanju učenika prethodio je fizički sukob lokalnih funkcionera u Domu kulture.

Šta se dogodilo?

Kako prenosi doljevački Radio Koprijan, učenici, roditelji i učiteljice škole nalazili su se u kancelariji Doma kulture, kako bi održali roditeljske sastanke. U kancelariju ih je pustio predsednik Mesne zajednice, Zoran Stanojević.

„Mene je pozvao direktor škole i zamolio me da ustupim kancelariju kako bi učitelji održali roditeljske sastanke za učenike od prvog do četvrtog razreda", izjavio je Stanojević za Radio Koprijan.

Kako radovi na školi u Malošištu još uvek traju, druga opcija je bila da se roditeljski sastanci održe u obližnjem Belotincu, objašnjava Stanojević.

Sastankom u Domu kulture su hteli to da izbegnu.

Roditeljski sastanak je počeo, ali onda je u kancelariju došao predsednik Udruženja invalida i rekao da u toj prostoriji mora da održi sastanak penzionera.

Kragujevački gimnazijalci lakše do svemira nego do Amerike Šta deca misle o prijemnom i zašto su na ulici Kad udari predsednik na predsednika

Kada je otključao kancelariju Doma kulture, 27. juna oko devet časova ujutru, Zoran Stanojević je otišao kući. Međutim, ubrzo mu je zazvonio telefon.

„Pozvale su me učiteljice i rekle da je došao predstavnik penzionera Ljubiša Pejčić i rekao da ne mogu tu da drže roditeljski, jer on mora da održi sastanak", navodi Stanojević.

On je dodao kako prostorije u kojima je trebalo da se održi roditeljski sastanak nisu prostorije Udruženja invalida rada, već ih koriste i druge organizacije.

„Kada sam došao u prostorije Doma kulture zatekao sam učiteljice koje su održavale roditeljski sastanak, zamolio sam ih da napuste prostorije, jer sam već imao zakazan sastanak i izložbu radova", izjavio je za lokalni radio Ljubiša Pejčić.

Kako Pejčić nije želeo da napusti kancelariju, već je počeo da priprema zakazanu izložbu, Stanojević je išao za njim i skupljao predmete, usput ga ponovo zamolivši da odloži sastanak penzionera za samo sat vremena.

Predsednici su se tada sukobili. Stanojević je zbog povreda završio u lokalnoj ambulanti, a Pejčić se, kako je naveo, iz straha zaključao u prostorijama Doma kulture.

Policija je po dolasku morala da obije vrata, jer je Pejčić, i dalje u strahu, odbijao da ih otvori.

Radio KoprijanKnjižice su podeljene na brzinuAlternativno rešenje

Portal Južne vesti prenosi da je policija potvrdila da im je u četvrtak 27. juna prijavljen slučaj i da je u Malošištu došlo do verbalnog, pa fizičkog sukoba dvojice muškaraca i da je o svemu obavešteno Osnovno javno tužilaštvo.

Čitava logistička zavrzlama, naterala je učiteljice da đacima knjižice podele na prvoj zgodnoj lokaciji - pijaci.

Kako prenosi Radio Koprijan, pored prašnjavih tezgi na suncu stajale su učiteljice, koje su žurile da đacima podele knjižice.

Učiteljice su se izvinile učenicima škole što ovako završavaju školsku godinu.

Gde mogu da se uruče đačke knjižice?

Prema Pravilniku o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi, škola „izdaje svakom učeniku đačku knjižicu prilikom upisa u školu, u koju se unose lični podaci učenika i podaci o uspehu i vladanju na kraju prvog i drugog polugodišta svakog razreda".

Pravilnik takođe propisuje kako đačka knjižica treba da izgleda i od kog papira je sačinjena.

Ali ne postoje informacije o lokacijama na kojima đačka knjižica treba da se dodeli.

Podela đačkih knjižica na pijaci u Malošištu stoga nije nezakonita, ali je, u najmanju ruku, neukusna.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.