Jovanović: Krediti RBV u skladu sa zakonom

Izvor: Radio 021, 08.Apr.2015, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Krediti RBV u skladu sa zakonom

Bivša predsednica Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine, Biljana Jovanović, tvrdi da su krediti ove banke bili u skladu sa zakonom.

Jovanović je na početku suđenja pred većem Specijalnog suda u Beogradu, negirala je optužbe za zloupotrebu položaja odgovornog lica, za koje odgovaraju i njene bivše kolege Goran Kostić i Slobodan Bajin, dok su za isto delo podstrekavanjem osumnjičeni vlasnik kompanije "Borovica"  iz Rume Dušan Borovica i novosadski biznismen Željko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Jovović, vlasnik "Unihemkoma".

"Organi Razvojne banke Vojvodine (RBV) uvek su u skladu sa zakonom, savesno i odgovorno postupali pri donošenju odluka o kreditnim plasmanima i nije bilo nikakvih izuzetaka, pa ni u slučaju kompanija u poslovnim sistemima "Borovica" i "Unihemkom", tvrdi Jovanović.

Ona je istakla da su poslovni sistemi "Borovica" i "Unihmekom" bili među najvećim klijentima od kojih je banka ubirala velike prihode, jer su imali ogroman promet preko računa. "Sve banke u to vreme nastojale su da pridobiju tako velike klijente i među bankama je u tom pogledu vladala konkurencija", rekla je ona i dodala da u julu 2010, kad je postala predsednica IO RBV, uopšte nije poznavala biznismene Borovicu i Jovovića.

Po njenim rečima, "Unihemkom", a pre svega kompanija "Borovica", koja posluje u oblasti putne privrede, imala je velika potraživanja od države, pa je potom počela da raste nenaplativost, a 2010. i 2011. godina, bile su ključne za građevinarstvo u Srbiji, jer su tada nastali mnogi problemi.

Svi kreditni plasmani RBV, navela je Jovanović, bili su ekonomski opravdani i u korelaciji s imovinom firmi koje su ih dobile, a one su u to vreme bile kreditno sposobne, redovno izmirivale obaveze, pozitivno poslovale, imale ogromnu imovinu, višestruko veću od odobrenih kredita. U svakom pojedinačnom slučaju ocenu kreditnog rejtinga klijenta davala je Direkcija za procenu i upravljanje kreditnim rizikom, na osnovu informacija iz kreditnog dosijea. Dešavalo se da tokom postupka razmatranja kreditnog zahteva klijent da informacije o svojim poslovima koje spadaju u poslovne tajne i nisu zastupljene u kreditnom dosijeu.

Nakon što su za pojedine kompanije-klijente počele poteškoće u naplati njihovih potraživanja i blokade, banka je odobravanjem reprograma kredita nastojala da im da šansu da na duži rok izvrše svoje kreditne obaveze i izađu iz poslovnih problema. Jovanović je pomenula da su ove kompanije imale kod države nenaplativa potraživanja od oko milijardu i 200 miliona dinara.

Optužnica tereti bivše službenike Razvojne banke Vovodine za "sporne" okolnosti pod kojima je u periodu od  jula 2010,  do oktobra 2012. godine, odobren jedan broj kredita i bankarskih garancija firmama u poslovnom sistemu "Borovica" i "Unihemkom" jer, kako sumnja Specijalno tužilaštvo, "nisu obezbeđena adekvatnim sredstvima vraćanja".

Postupak u odnosu na Borovicu, čiji poslovni sistem čine preduzeća koja se bave transportom, izgradnjom i održavanjem puteva, obuhvata 28 kredita i 16 bankarskih garancija. Optužbe u odnosu na novosadskog biznismena Jovovića obuhvataju pet kredita i jednu bankarsku garanciju, odobrene njegovom sistemu "Unihemkom".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.