Izvor: Radio 021, 19.Nov.2018, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jod je neophodan za normalan rast i razvoj dece

Dok se beba razvija u materici i u prvim godinama života, zdrava balansirana ishrana je neophodna za pravilan razvoj mozga.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda u ishrani i inteligencije, naročito u fazi trudnoće i najranijem periodu života deteta.

Nepravilna ili nebalansirana ishrana u ranom detinjstvu direktno remeti učenje i razvoj, a nedostatak joda kod dece može izazvati ozbiljne fizičke i mentalne poremećaje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << usled čega se koeficijent inteligencije umanjuje za 10-15 bodova.

Istraživanje sprovedeno 2006. godine pokazalo je da se dovoljnim unosom joda kod školske dece koja imaju već umeren nedostatak joda, poboljšava fina motorika, vizuelno razumevanje i rešavanje zadataka i proces obrade informacija. Upravo zato, jod je neophodan za normalan rast i razvoj dece, a pre svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije.

Zemlja i voda u blizini mora su veoma bogate jodom, tako da su prirodni izvori joda morska riba, plodovi mora, morska trava ali i mlečni proizvodi, jaja, kao i biljke koje rastu na tlu bogatom jodom. Značajne količine nalaze se u jodiranoj kuhinjskoj soli.

Jod se brzo i lako resorbuje iz vode. Jedina mineralna voda u Evropi, koja u sebi sadrži rastvoren jod je Minaqua. Zdravstvena korist ove jodne vode poznata je više od jednog veka. Godine 1912. osvojila je velike zlatne medalje na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu, tada pod nazivom "Franc Jozefova voda".

Autor: Reklamni tekst

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.