Izvor: Radio 021, 28.Dec.2018, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršitelji postupali u 2,8 miliona predmeta, traže se izmene zakona

Od početka rada javnih izvršitelja 2011. godine, do sada, ukupno je postupano u 2,8 miliona predmeta, a rešeno ih je više od pola, rečeno je konferenciji Komore javnih izvršitelja.

Oni su istakli da se svega pet odsto izvršnih postupaka sprovodi prinudnim putem, dok se ostali okončavaju dobrovoljno.

Predsednica Komore Aleksandra Trešnjev je istakla da izvršitelji samo sprovode odluke koje je doneo sud i nemaju diskreciono pravo da odlučuju o socijalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << položaju dužnika.

"Postupak izvršenja je tehničkog karaktera jer služi sprovođenju pravnosnažne i izvršne sudske presude. U izvršnom postupku se više ne odlučuje o bilo kakvim pravima, jer je o njima već odlučio sud", naglasila je Trešnjev.

S druge strane, iseljavanje iz stana zbog duga za komunalije, oduzimanje plata i penzija, automobila su postupci koje primenjuju javni izršitelji, a koji su, prema mišljenju mnogih sporni i, kako kažu u organizacijama koje se bave tim problemom, umesto da štite, ugrožavaju javni interes.

Zato traže izmenu Zakona o izvršenju – da se pre svega zaštiti pravo na krov nad glavom, odnosno da niko ne može zbog duga da oduzme nekretninu u kojoj se živi, naročito ako je jedina. Zbog problema sa izvršiteljima, udruženju "Efektiva" javi se u proseku jedna osoba dnevno. Druga inicijativa "Krov nad glavom" za nepune dve godine vodila je čak 144 slučaja zbog nepravilnosti u radu izvršitelja i to samo u Beogradu i Novom Sadu.

Ivan Zlatić iz inicijative "Krov nad glavom" kaže da su katastrofalno veliki troškovi, da se ljudima koji već duguju, koji su već u lošoj situaciji nabacuju se veliki troškovi koji padaju isključivo na dužnika.

Neretko se javljaju ljudi koji su bili takozvana treća strana u sporu, a da nisu bili informisani.

"Predmet je vaš stan, vi o tome ništa ne znate, niste bili u prilici da iznesete svoje argumente i onda strana koja pobedi angažuje privatnog izvršitelja koji vam jednog dana zakuca na vrata", naveo je Zlatić.

Ove ali i druge kritike već su više puta stigle na adrese izvršitelja.

Izvršitelj Aleksandar Vulović rekao je da, što se tiče taksa, one su određene zakonom i tu se ne može naplatiti ni više ni manje. Kako je dodao, što se tiče nezakonitosti, možemo da pričamo, ali uvek moramo da kažemo konkretno koje su i šta je to pogrešno urađeno, šta je pogrešno obračunato.

Da ne bude zabune u računanju, svoje zahteve za izmenu zakona imaju udruženja. Najvažnije je da se zaštiti pravo na krov nad glavom.

"Da se izvršiteljima oduzme pravo izvršenja nad nekretninama, zato što tu postoji veliki koruptivni potencijal koji se vidi u praksi", ističe Ristić.

Pravna struka inicirala je izmene, ali traže ih i izvršitelji.

"Bolje i efikasnije vođenje postupka, kada ne postoji srazmerno sredstvo izvršenja, veliki broj pritužbi smo imali na povredu načela srazmere", rekao je Vulović.

Po ovom načelu i principu ekonomičnosti mogao bi da bude promenjen zakon. Očekuje se da ispravi nepravde dosadašnjeg propisa. Radna grupa je počela sa radom – a lopta je sada u dvorištu Ministarstva pravde.

Ministarka Nela Kuburović je za RTS rekla da očekuje da će predlog zakona stići u Skupštinu Srbije u prvoj polovini 2019. godine.

Ona je poručila da se zakon menja zbog toga što su uočene nepravilnosti od donošenja aktuelnog zakona 2015. godine. Dodala je da se tokom rada radne grupe iskristalisalo dosta novih spornih pitanja koje treba rešiti i da je cilj uklopiti različite interese.

"Radimo na ujednačavanju sudske prakse zato što smo ustanovili da izvršitelji na područjima različitih apelacija različito postupaju, da sudovi različito postupaju, da je često nejasno šta je to nepravilan akt koji donosi izvršitelj", rekla je Kuburović.

Dodala je da je novina u predlogu zakona uvođenje e-aukcije, jer se ustanovilo da kod prodaje nekretnina ima najviše nedostataka i nepravilnosti.

Upitana da li postoji mogućnost da zakon onemogući oduzimanje nekretnine zbog duga, Kuburović je odgovorila da se i ta inicijativa razmatra i da veruje da će se naći neko kompromisno rešenje.

Autor: RTS, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.