Izvor: Radio 021, 28.Okt.2020, 22:11

Izbor Ružića na čelo Ministarstva prosvete: "Obrazovanje kao trinaesto prase"

Dolaskom Branka Ružića na čelo Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u obrazovanju se ne očekuju nikakve značajne promene, a to što je ovaj resor ostavljen kao poslednja nepoznanica u sastavu nove Vlade znači da je "prosveta za državu i dalje trinaesto prase koje nikog ne zanima", saglasni su sagovornici Danasa.

"Sa novom starom mandatarkom očekujem da ćemo imati isti tretman kao i do sada, a podsećam da nas je za četiri godine dva puta pozvala na razgovor", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << komentariše izbor novog ministra prosvete Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ona za Danas kaže da Uniji Ružić nije nepoznat, jer je 2018. godine organizovao interresorne pregovore sa sindikatima povodom izrade platnih razreda.

Janković se nada da se Ružić u međuvremenu promenio, s obzirom na to da je, kako kaže, tada bio potpuno nezainteresovan i da je u toku svih pregovora gledao u mobilni telefon.

"Mi već dve decenije govorimo da položaj prosvetnih radnika ne zavisi isključivo od ministra prosvete, jer politiku vodi Vlada. Na osnovu nekoliko prethodnih ministara smo videli da nam nedostaje ono što je osnovno, a to je strategija kuda ide srpsko obrazovanje. Za vreme Žarka Obradovića je doneta strategija od 2012. do 2020, ali je to ostalo mrtvo slovo na papiru. Mladen Šarčević je probao da napravi novu strategiju od 2020. do 2027, a da ništa nije uradio sa prethodnom. Strategija je nešto od čega treba da krene Vlada, a potom i Ministarstvo, a da Vlada nema nameru da se time bavi pokazuje i to što su obrazovanje prepustili nekom drugom", kaže Janković, napominjući da je reper gde se nalazi srpsko obrazovanje PISA testiranje, u kome se za poslednjih 18 godina nismo pomerili s mesta.

Aleksandar Lipkovski, profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu i nekadašnji predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta i prorektor Univerziteta u Beogradu, takođe ne očekuje bitnije promene u obrazovanju, jer se "prosvetna politika ne vodi iz Srbije već je uslovljena raznim finansijskim aranžmanima".

Uz opasku "teško zemlji koja nema para za svoju prosvetu", Lipkovski smatra da je obrazovanje "u čvrstim rukama savetnika iz MMF-a koji sprovode određenu strategiju, što nije u interesu Srbije".

"Ružića ne poznajem, ali SPS ima dosta kadrova koji su mogli da zauzmu mesto ministra, jer je ipak to stranka koja je gradila stručni pristup mnogo ozbiljnije nego SNS. Bilo bi bolje da je neko ko se dugo godina bavi prosvetom došao na to mesto. Ružić je kao što ste rekli profesionalni političar koji će se verovatno osloniti na saradnike", navodi Lipkovski.

Na pitanje kako komentariše to što je SNS mesto ministra prosvete u prethodne dve vlade prepuštao nestranačkim ličnostima, Lipkovski kaže da aktuelni ministar Mladen Šarčević nesumnjivo ima najviše iskustva u obrazovanju i zna šta je obrazovanje, bez obzira što dolazi iz privatnog sektora, ali da je "radio ono što je morao da radi".

"Ministar Šarčević je započeo izuzetno veliki broj promena u mnogim sferama obrazovanja. Za neke možemo bez rezervi tvrditi da su dobro naciljane, za neke to nije dovoljno jasno, ali je, van svake sumnje, uložio puno energije i nastojanja da se mnogo toga promeni. Zato je pozicija novog ministra krajnje složena, jer se mora opredeliti o daljem radu na tom širokom spektru započetih poslova", kaže za Danas Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

On ukazuje da su se mnogi raniji ministri suočavali sa problemom sprovođenja u život zamisli i ideja koje po sebi nisu bile sporne, ali su nailazili na žilave otpore zatečene administracije, akademskih krugova i lokalnih stranačkih struktura.

"Novi ministar je, po prvi put, osoba sa velikim političkim iskustvom i veoma dobro zna kako funkcioniše činovnička mašinerija državne uprave i kako se ideje mogu sprovesti u delo. On je solidno obrazovan i pristojan čovek, što je za poziciju ministra prosvete veoma važno. No, moj je osnovni utisak da će efekti njegovog rada dobrim delom zavisiti od toga koliko bude uspeo da oko sebe okupi kvalitetne i posvećene ljude uz minimum političke trgovine, kao i kakvu komunikaciju bude uspeo da uspostavi sa uspešnim i iskusnim direktorima škola, sa naučnicima koje svet prepoznaje i poštuje i sa relativno malobrojnim preostalim stručnjacima koji su se ozbiljno bavili razvojem obrazovanja u Srbiji", ističe Majić.

Podseća da je obrazovanje veoma složen i inertan sistem koji se opire nametnutim promenama.

"Da bi se uspešnost domaćeg obrazovanja podigla neophodno je jako mnogo mudrosti, energije i upornosti, pa mu iskreno želim mnogo, mnogo sreće", poručuje Majić.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.