Izabrano idejno rešenje za nekadašnji most Franc Jozef

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrano idejno rešenje za nekadašnji most "Franc Jozef"

NOVI SAD - Međunarodni žiri, na čijem je čelu bio gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, izabrao je najbolje od šest ponuđenih idejnih rešenja za budući most preko Dunava, koji će biti izgrađen na stubovima nekadašnjeg mosta "Franc Jozef", saopštio je danas Pavličić.

Prvu nagradu dobio je rad pod šifrom "Liman", koji su zajednički poslali Pointing - Maribor, novosadski "Centar za puteve Vojvodine" i ljubljanski DDC.

Druga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nagrada pripala je projektu firme Unitef - Ceh - Budimpešta, a ostala četiri rada su otkupljena.

"Odluka žirija bila je jednoglasna i time je prvi deo posla oko izgradnje mosta obavljen na vreme. Sva sredstva biće obezbeđena iz gradskog budžeta i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine", rekao je Pavličić.

Prema rečima direktora Zavoda za izgradnju grada Borislava Novakovića, sledi konkurs za izradu generalnog projekta i pratećih dokumenta, koji bi trebalo da bude okončan za 200 dana. Potom, u septembru, biće raspisan tender za izvođača radova, a do kraja godine će i on biti poznat.

"Do sada smo rokove ispoštovali i uveren sam da će Novosađani dobiti novi most do kraja 2012 godine", zaključio je Novaković.

Uslovi za idejno rešenje bili su da most bude izgrađen na postojećim stubovima, da bude različit od ostalih u Novom Sadu i da svojim izgledom ne zasenjuje Petrovaradinsku tvrđavu.

Na tom mestu je nekada bio Most cara Franca Josefa, iliti Franje Josifa, izgrađen 1883. godine po projektu Karla Baumana, kao deo pruge Budimpešta-Zemun.

Most, nazvan po austrougarskom caru, bio je dug 432 metra i nastavljao se u tunel ispod Petrovaradinske tvrđave, dužine 341 metar, koji je sada dobrim delom obrušen.

Most je od 1929. godine nosio ime princa Aleksandra Karađorđevića, a srušila ga je Vojska Kraljevine Jugoslavije 11. aprila 1941. godine kako bi sprečila dalje nadiranje okupatora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Most dug 170 metara do podnožja Tvrđave

Izvor: Danas, 15.Jan.2009

Međunarodni žiri i komisija jednoglasno su doneli odluku da prvu nagradu za idejno rešenje za izgradnju novog mosta preko Dunava u Novom Sadu dobije most pod šifrom Liman, zajedničko rešenje DOO Pointing Maribor, AD Centar za puteve Vojvodine Novi Sad i DOO DDC Ljubljana, saopštio je gradonačelnik...

Nastavak na Danas...

NS: Izabrano rešenje za novi most

Izvor: B92, 16.Jan.2009, 02:37

Novi Sad -- Međunarodni žiri izabrao je najbolje od šest ponuđenih idejnih rešenja za budući most preko Dunava u Novom Sadu...Prvu nagradu dobio je rad pod šifrom "Liman", koji su zajednički poslali "Pointing" - Maribor, novosadski "Centar za puteve Vojvodine" i ljubljanski DJC, saopštio je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.