Izvor: Radio 021, 13.Maj.2020, 08:13

Iz budžeta Novog Sada 83 miliona dinara za "Microsoft" licence

Novosadska uprava izdvojiće 83 miliona dinara sa PDV-om za nabavku "Microsoft" licenci, saznaje 021.rs.

Ovo je najveće pojedinačno izdvajanje u okviru Programa investicionih aktivnosti gradske administracije, a vredno je 176 miliona dinara. Ovaj plan je pre nekoliko dana izmenjen kako bi se obezbedilo dovoljno novca za softver američke kompanije.

Naime, prvobitno je program donet u februaru vredeo 154 miliona dinara, a onda je 30. aprila povećan za 20 miliona dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tako da se ukupna sredstva planirana za "Microsoft" licence sa 32,9 miliona povećavaju za više nego dvostruko, tj. za 50 miliona i sada vrede 83 miliona dinara.

U Gradskoj upravi su za 021.rs naveli da je do ovako velikog povećanja troškova za softver došlo jer su odlučili da ugovor potpišu na tri, a ne na jednu godinu, jer tvrde da će ovako uštedeti.

"U godišnjem planu javnih nabavki Službe za zajedničke poslove Grada Novog Sada za 2020. godinu, planiran je iznos za nabavku Microsoft licenci od 27.416.666 dinara bez PDV-a, za period od godinu dana. Naknadnim istraživanjem tržišta ustanovljeno je da ukoliko se ugovor zaključi na duži period od godinu dana, naručilac će ostvariti popust za licence. Iz tog razloga je povećan planirani iznos za nabavku na 69.180.666 dinara bez PDV-a, s obzirom na to da će se ugovor zaključiti na period od tri godine", naveli su u pisanom odgovoru za 021.rs.

U Gradu su naveli da kupuju ukupno 620 operativnih sistema za računare i 24 operativna sistema za servere. Predmet nabavke su, pored operativnih sistema, i drugi "Microsoft" licencni softveri kao što su Microsoft office paketi, SQL serveri, Mail serveri i drugo.

Za 021.rs u Upravi nisu odgovorili na pitanje da li se ova nabavka radi i zbog hakerskog napada na informacioni sistem gradske uprave, kojis e dogodio u martu ove godine, a u kojem je zaraženo 2.000 računara i 120 servera u administraciji i delu drugih službi i javnih preduzeća.

Posle najvećeg hakerskog napada koji se ikad dogodio u Srbiji, u Gradu su priznali da će biti potrebne nedelje, pa i meseci da se sistem sredi. Ubrzo nakon sajber napada, proglašeno je vanredno stanje zbog virusa korona, pa su tek krajem aprila gradonačelnik Miloš Vučević i Informatika naveli da je otklonjena većina posledica napada.

Pomenimo da su prilikom izmene programa izbrisane nabavke drugih softvera za razne uprave i Skupštinu grada u vrednosti od gotovo 20 miliona dinara kako bi se novac preusmerio za kupovinu "Microsoft" licence.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.