Italija: Ukinuti državne oglase u štampi

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2018, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Ukinuti državne oglase u štampi

Zamenik italijanskog premijera Luiđi di Majo preti da će "povući reklame državnih kompanija u štampi", jer, kako je rekao, svakodnevno zagađuju političku debatu.

Ova Intervencija lidera Pokreta Pet zvezdica (M5S) najnovija je u nizu napada ove partije na italijanske medije, a kako navode poznavaoci prilika, ovaj potez je eho tirada Donalda Trampa, koji američke novinare često naziva "neprijateljima naroda".

Di Majo kaže da je vlada pripremila pismeni zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji će uputiti državnim kompanijama i tražiti od njih da obustave da kupuju reklamni prostor. "Neće to više ići ovako. Našoj zemlji su potrebne slobodne informacije i čisti izdavači čiji su jedini interes čitaoci", poručio je Di Majo.

Italijanska štampa već duže vreme je na meti optužbi da je u službi uske elite umesto da adekvatno informiše građane. M5S, koji je veći deo svoje podrške izgradio na internetu već duže vreme napada medije tvrdeći da šire lažne vesti, što je izraz koji je popularisao Tramp. M5S je, sa druge strane, optužena za širenje dezinformacija preko nezvaničnih profila socijalnih medija.

Italijanska štampa generalno beleži nizak tiraž imajući u vidu da većina ljudi koristi TV ili društvene mreže kao vid informisanja. "Ukoliko dođe do gašenja štampe to bi pogodilo mali broj ljudi", smatra Dileti i dodaje da M5S zna da mediji nisu popularni toliko te da će to teško revoltirati građane.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.