Izvor: Radio 021, 30.Jul.2019, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Organske jabuke bogatije dobrim bakterijama

Nedavno objavljena studija pokazala je da organske jabuke imaju raznovrsniju i uravnoteženiju bakterijsku zajednicu, piše britanski Gardijan.

Naučnici su utvrdili da su za tačnost izreke "po jabuku svaki dan i doktor je izlišan" najviše zaslužne korisne bakterije koje se nalaze u ovom voću i njihova naknadna kolonizacija naših creva. Međutim, istraživači su došli do zaključka da organske jabuke imaju različitiju i balansiraniju bakterijsku zajednicu.

Rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su pokazali da tipična jabuka sadrži više od 100 miliona bakterija. Neki od ovih mikroba su bitni u održavanju zdravog crevnog okruženja, kaže profesorka Gabriela Berg sa Tehnološkog univerziteta u Gracu, jedna od autorki studije.

"Bakterije, gljivice i virusi u našoj hrani prolazno kolonizuju naš stomak. Kuvanje ubija većinu, pa su zato sirovo voće i povrće posebno važni izvori crevnih mikroba", kaže ona.

Istraživači su upoređivali bakterije u jabukama kupljenim u prodavnicama sa onim koje su uzgajane na organski način. Stabla jabuke, kora, meso, semenke i čašica u korenu gde cvet treba da bude – analizirani su odvojeno.

Iako su organske i konvencionalne jabuke okupirale isti broj bakterija, naučnici su otkrili da organske jabuke poseduju raznovrsniju i balansiraniju bakterijsku zajednicu, za koju oni kažu da može da ih učini zdravijim i ukusnijim od konvencionalnih jabuka koje možemo da nađemo u prodavnicama na svakom koraku.

Stručnjaci smatraju da je raznolikost mikrobioma ključna za zdravlje naših creva, a naučnici kažu da je u organskim jabukama prisutno više mikroorganizama.

"Sveže ubrane, organske jabuke imaju znatno raznovrsniju, ujednačeniju i upečatljiviju bakterijsku zajednicu u odnosu na konvencionalne", objasnila je Berg.

"Očekuje se da će ova raznolikost i raznovrsnost ograničiti preterani rast bilo koje vrste, a prethodne studije su pokazale negativnu korelaciju između obima ljudskog patogena i raznolikosti mikrobioma svežih proizvoda", navodi se u tekstu. Drugim rečima, što vam je raznovrsnija ishrana, manje će biti štetnih bakterija.

Ovo otkriće govori u prilog onim ljudima koji tvrde da mogu da osete razliku između organskih i običnih proizvoda, kažu istraživači.

Mikrob poznat kao metilobakterija, za koji se zna da podstiče jedinjenja sa ukusom jagode, bio je znatno više prisutan u organskim jabukama, rekla je Berg.

Birgit Vaserman, takođe sa Tehnološkog univerziteta u Gracu i vodeća autorka studije, rekla je da će sledeći korak biti "da se utvrdi u kojoj meri raznolikost mikrobioma prisutnih u nekoj hrani utiče na raznovrsnost mikrobioma u crevima i koliko zaista pozitivno utiče na ljudsko zdravlje".

Vaserman je takođe pomenula da postoji mogućnost da se ova informacija jednog dana nađe na etiketama hrane u supermarketima.

"Mikrobiomski i antioksidativni profili svežih proizvoda mogli bi jednog dana da postanu standardna informacija o ishrani, zajedno sa makronutrijentima, vitaminima i mineralima da bi usmerili potrošače", dodala je.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.