Istanbulska konvencija prošla u Saboru Hrvatske

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2018, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istanbulska konvencija "prošla" u Saboru Hrvatske

Sabor Hrvatske usvojio je velikom većinom glasova Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici - Istanbulsku konvenciju.

Toj konvenciji protive se konzervativni krugovi i Rimokatolička crkva u Hrvatskoj uz tvrdnju da uvodi "rodnu ideologiju".

Od ukupno 151 poslanika u Saboru, ratifikaciju konvencije podržalo je 110 poslanika vlasti i opozicije, protiv ih je bilo 30, među kojima više poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dok je dvoje poslanika bilo suzdržano.

Uz konvenciju je usvojena i interpretativna izjavu koja dodatno pojašnjava tumačenja pojedinih njenih članaka, odnosno precizira da ona ne sadrži obavezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sistem, niti promenu ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene. Sabor je tesnom većinom izglasao poverenje ministarki finansija Martini Dalić čiji je opoziv zbog situacije oko Agrokora tražila opozicija. Za nepoverenje glasao je 71 poslanik, dok ih je 76 bilo protiv.

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ poslednjih dana imao je najviše problema s Istanbulskom konvencijom u redovima svoje stranke, jer su se neki od najviših stranačkih funkcionera izjasnili protiv njene ratifikacije

Oni smatraju da je reč o svetonazorskom pitanju i da se njome uvodi "rodna ideologija", baš kako tvrde i predstavnici Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i ultrakonzervativna udruženja.

Plenković je obrazlažući pre dva dana konvenciju u Saboru naglasio da je iz odgovornosti prema žrtvama potrebno ojačati nacionalne mehanizme za sprečavanje nasilja nad ženama i da zato čvrsto stoji iza konvencije. On je odbacio sve kritike o uvođenju rodne ideologije. Zbog Istanbulske konvencije vladajuću većinu ranije je napustio poslanik ultrakonzervativnog Hrasta, Hrvoje Zakonović koji je to mesto osvojio na izbornoj listi HDZ.

Iako je Plenković rekao da poslanici HDZ neće snositi odgovornost ukoliko se ne budu pridržavali stava stranačkog vrha, ova situacija ozbiljno je uzdrmala vladajuću stranku. U medijima se ocenjuje da su protivnici konvenciji iskoristili taj međunarodni dokument da bi naštetili upravo Plenkoviću.

Poslednjih dana održana su i dva protesta protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu i u Splitu koji su organizovale ultrakonezravtivna udruženja. Na njima se prema zvaničnim procenama okupilo po 15-tak hiljada građana iz cele Hrvatske.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.