Islamska država jača tempo akcija u Iraku i Siriji

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država jača tempo akcija u Iraku i Siriji

Islamska država pojačala je tempo i intenzitet operacija u Iraku i Siriji u prethodna tri meseca zbog značajnog gubitka teritorija, navodi se u studiji američke istraživačke grupe IHS.

U Siriji i Iraku zabeležen je 891 napad tokom prvog tromesečja 2016. godine, što je više u odnosu na bilo koji kvartal od kada su ekstremisti Islamske države ostvarili napredak sredinom 2014. godine, piše u izveštaju.

Prema podacima IHS, u napadima tokom prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tri meseca 2016. ubijeno je 2.150 ljudi, odnosno 44 odsto više u odnosu na prethodno tromesečje i najveći bilans u poslednjih skoro godinu dana.

"U Siriji i Iraku broj napada u prvom tromesečju 2016. bio je najveći od kada je grupa preuzela Mosul (Irak) 2014. godine", navela je američka organizacija.

Američka vojska procenjuje da je teritorija koju Islamska država kontroliše u Iraku smanjena za oko 40, a u Siriji za 20 odsto.

U novom izveštaju istraživačke grupe ukazano je i na pojačano nasilje Islamske države u Libiji.

IHS navodi da je Islamska država intenzivirala napade u Libiji, kao i da je značajna aktivnost te grupe zabeležena na severozapadu zemlje, posebno u gradu Sabrata, koji je postao ključno mesto za obuku i izvođenje napada ekstremista na susedni Tunis.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.