Izvor: Radio 021, 08.Okt.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ishrana bogata proteinima: Hleb sa bubašvabama - probati ili ne

Brazilski inženjeri hrane razvili su brašno napravljeno od afričkih varijacija insekata. Ovaj izum treba da pomogne u problemu nedostataka hrane u svetu.

FURGIstraživači kažu da hleb od bubašvaba nema mnogo drugačiji ukus nego tradicionalna varijanta

Pogledajte veknu hleba na slici iznad. Izgleda veoma uobičajeno.

Međutim, ona se zapravo pravi pomoću bubašvaba. Preciznije, brašno je napravljeno od insekata.

Proizvod su razvili brazilski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istraživači kao moguće rešenje za oskudicu hrane.

Zbog porasta populacije, zemlja će se u bliskoj budućnosti suočiti sa nedostatkom životinjskih proteina.

Brzo razmnožavanje

Prema Ujedinjenim nacijama, oko 9,7 milijardi ljudi će šetati Zemljom do 2050. godine.

UN je preporučio masovno uvođenje insekata u ljudsku ishranu - insekti su bogati proteinima, prirodna su hrana i ne koštaju mnogo. U nekoliko regiona sveta, poput jugoistočne Azije, oni se već konzumiraju.

Broj ljudi koji gladuju u svetu povećao se u poslednje tri godine, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Ipak, treba imati u vidu da hleb nije napravljen sa svim vrstama bubašvaba koje šetaju gradovima sveta. Istraživači iz Brazila su koristili vrstu koja originalno potiče iz severne Afrike. Često je koriste, kao živu hranu, vlasnici egzotičnih kućnih ljubimaca kao što su tarantule i gušteri.

Ova vrsta se razmnožava lako i brzo u zatočeništvu.

FURGBrašno je napravljeno od insekata

Bubašvabe su odabrane za brašno iz dva glavna razloga: osim bogatog izvora proteina (70 odsto u svom sastavu, više od 50 odsto nego u crvenom mesu), bubašvabe postoje već milionima godina - i za to vreme su sačuvale svoje genetske karakteristike i nakon evolucionog procesa.

„Kad su već toliko izdržale na planeti, moraju da imaju nešto što je stvarno dobro", objašnjava inženjerka hrane Andresa Janzen iz Federalnog univerziteta u Rio Grandeu u južnom Brazilu.

Povećanje proteina

Sa kolegom inženjerom Lauren Menegon, Janzen je proizvodila brašno od dehidriranih bubašvaba, koje košta oko 51 dolara po kilogramu. Insekti su mleveni u laboratoriji.

U receptu za hleb, samo 10 odsto je brašno insekata - ostalo je pšenica. Ali to je bilo dovoljno za stvaranje iznenađujućeg rezultata.

„Brašno sa bubašvabama je povećalo sadržaj proteina u hlebu za 133 odsto", rekao je Andresa za BBC Brazil.

Poređenja radi, 100 grama domaćeg tradicionalnog hleba ima 9,7 grama proteina. Ali, hleb od bubašvaba ima 22,6 grama.

„Takođe smo smanjili količinu masti u receptu za 68 odsto", dodaje istraživač.

FURGKilogram bubašvaba prilično je jeftin

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ishrana bogata proteinima: Hleb sa bubašvabama - probati ili ne

Izvor: B92, 08.Okt.2018

Brazilski inženjeri hrane razvili su brašno napravljeno od afričkih varijacija insekata. Ovaj izum treba da pomogne u problemu nedostataka hrane u svetu...Pogledajte veknu hleba na slici iznad. Izgleda veoma uobičajeno...Međutim, ona se zapravo pravi pomoću bubašvaba. Preciznije, brašno je napravljeno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.