Izvor: Radio 021, 06.Dec.2018, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irvasi ne mogu da migriraju jer nema dovoljno snega

Na severu Švedske još uvek nema dovoljno snega da bi počela migracija irvasa, javlja NBC.

Narod Sami u tom području generacijama se bavi stočarstvom, odnosno brinu se o irvasima i žive od prodaje njihovog mesa.

Kažu kako se migracije irvasa događaju u poslednje dve nedelje novembra, ali kako to ove godine nije slučaj. Naime, temperature su previsoke, pa do migracija još uvek nije došlo.

"Nešto nije u redu s prirodom. Jako nije u redu", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Nila Inga koja živi u najsevernijem gradu Švedske, Kiruni. "Ne mogu da pitam oca šta da radimo, jer ni on ovo nije doživeo, ovako nešto se nije dogodilo tokom njegovog života", dodala je.

NBC piše kako se ljudi u zemljama Arktičkog kruga bave ratarstvom i stočarstvom sa irvasima. Navode kako se to praktikuje u Norveškoj, Rusiji i Kini i kako je prema izveštaju iz 2009. godine u Švedskoj bilo 3.000 stočara koji su uzgajali irvase, dok je njih 100.000 u celom svetu.

Inga je rekla je počela da se bavi porodičnim poslom kada je imala 18 godina. Za nju i njenu porodicu irvasi su glavni izvor prihoda i u novembru se ubijaju zbog mesa koje stočari prodaju. Deo irvasa pušta se nazad u divljinu i oni kreću u zimsku migraciju. Inga je ispričala kako u tom procesu učestvuju i stočari koji prate irvase, ali kako to ove godine još nije moguće jer nema snega.

Dodala je kako je sneg važan kako za putovanja stočara, tako i za očuvanje vegetacije. Brine se jer bi promena klime mogla da dovede do nestašice hrane za irvase, a stočari ne žele da hrane te životinje jer to irvasima nije prirodno. Kažu da oni hranu pronalaze u prirodi i hranjenje bi moglo da dovede do promene njihovog ponašanja, ali i kvaliteta mesa.

Promena u migracijama irvasa samo je jedan od brojnih simptoma sve toplije klime. Upravo je u Švedskoj ove godine došlo do topljenja najvišeg planinskog vrha te zemlje, dok su je poharali požari i nezapamćene vrućine.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.