I dalje raste promet na Produktnoj berzi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje raste promet na Produktnoj berzi

NOVI SAD - Ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu prošle nedelje iznosio je 3.789 tona, što je 13,42 odsto više nego sedam dana pre, saopštila je ta berza.

Zabeležen je i rast finansijskog prometa, od 36,35 procenata, a iznosio je 55,76 miliona dinara.

Kako su naveli sa berze, tržište žitarica je u snažnom naletu, pa su cene i pšenice i kukuruza u poslednje tri nedelje porasle za oko 30 procenata.

Pšenica - nagli skok

Druga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << polovina maja je period kada se mogu dati prve procene o prinosima pšenice, ali je nedostatak padavina uslovio da procene ne budu onakve kako je to izgledalo pre samo mesec dana, saopštila je Produktna berza.

To je bio i ključni razlog što je cena pšenice naglo skočila.

Na Produktnoj berzi pšenica je dostigla prosečnu nedeljnu cenu trgovanja od 14,40 dinara za kilogram, što je 16,88 odsto više od proseka cene iz sedmice pre.

Pšenicom novog roda sa isporukom po žetvi trgovalo se po prosečnoj ceni od 10,59 dinara za kilogram, što je rast od 11,75 odsto.

Povoljna perspektiva kukuruza

Kukuruzom se i protekle nedelje najviše trgovalo, a na bazi 28 sklopljenih ugovora, ostvaren je promet od 1.483 tone te robe.

Prosečna cena trgovanja, od 12,57 dinara za kilogram, bila je za 5,19 procenata veća od cene koju je ta roba ostvarila sedmicu pre.

Cena kukuruza na svetskim berzama i protekle nedelje bila je u porastu, što uz već ustaljen kontinuitet izvoza i dalje otvara perspektivu toj robi za bolju cenovnu poziciju u narednom periodu.

Značajan nedeljni porast indeksne vrednosti

Lider u poskupljenju je suncokretova sačma sa 33 odsto proteina. Prosecna cena te robe bila je veća za 17,36 odsto u odnosu na cenu trgovanja iz nedelje pre i iznosila je 15,65 dinara za kilogram.

Od ostalih roba na Produktnoj berzi trgovalo se mineralnim đubrivom AN po ceni 21,28 dinara za kilogram, sojom prošlogodišnjeg roda za 40,88 dinara za kilogram, kao i sojinim zrnom roda 2009. sa isporukom u septembru mesecu po ceni od 28,08 dinara za kilogram.

Indeks novosadske berze PRODEKS 22. maja iznosio je 151,12 indeksnih poena, što je 9,45 indeksnih poena više nego poslednjeg dana trgovanja sedam dana ranije.

To je jedan od najveći nedeljnih porasta te indeksne vrednosti u ovoj godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.