I Dodikov i Ivanićev izborni štab tvrde da vode

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2018, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Dodikov i Ivanićev izborni štab tvrde da vode

Iz izbornih štabova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Saveza za pobedu večeras stižu kontradiktorne informacije, prema kojima u trci za srpskog člana Predsedništva BiH vodi Milorad Dodik odnosno Mladen Ivanić.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je obradjeno 39 odsto biračkih mesta, na kojima je Dodik osvoji više od 120.000 glasova ili 57 odsto, a Ivanić oko 90.000 ili 43 odsto glasova. "Imamo i pet odsto prebrojanih biračkih mesta za predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << RS, gde 56 odsto glasova ima Željka Cvijanović", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da je do sada prebrojano 75.628 listića i da je za Mladena Ivanića glasalo 51,6 odsto birača. "Ta razlika će rasti, jer Ivanić vodi u gradovima, uključujući i Bijeljinu", kazao je on novinarima u Izbornom štabu Saveza za pobedu.

Ocijenio je da je izlaznost u RS značajno veća nego 2014, te da u Banjaluci ona iznosi 60,42 odsto.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović vodi u trci za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda ispred Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije (SDP), pokazali su poslednji podaci iz SDA. SDA putem vlastite veb aplikacije ažurira i objavljuje rezultate izbora održanih danas u Bosni i Hercegovini.

Prema rezultatima SDA, na oko 85 hiljada prebrojanih glasova Džaferović je osvojio 27.411, a Denis Bećiovic 19.751 glas.

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić izjavio je večeras da je na izborima u BiH glasalo 53,26 odsto od ukupnog broja birača, ali da nedostaju podaci sa još nekih biračkih mesta pa se očekuje da će izlaznost biti za oko dva procenta veća.

"Na nekoliko mesta, četiri ili pet je zabeleženo produženje vremena za glasanje i to oko sat vremena i to je razlog što podatke ove izlaznosti nemamo kompletne. Radi se o Bijeljini, koja je oko 20.30 časova zatvorila poslednje mesto, tako da nam nedostaju podaci za Bijeljinu i Banoviće", kazao je Petrić.

Izlaznost iznad proseka zabeležena je u Banjaluci gde je glasalo više od 60 odsto gradjana, u Banovićima i Han Pijesku 70 odsto, u Zvorniku 60 odsto i u Gornjem Vakufu 62 odsto.

Petrić je kazao da je na desetak mesta od šest hiljada biračkih mesta bilo remećenja reda i mira što su komisije, policija i stranke rešili i pod kontrolu stavili izborni sistem. "Iz ovoga proizlazi da su ovi izbori bili izuzetno fer i korektni, nasuprot katastrofičnih najava da su izbori slabo organizovani ili da se može očekivati krah izbora", kazao je. Ivanić je izjavio da je "lep dan, pun sunca i optimizma", izrazivši nadu da će na izbore izaći mnogo ljudi kako bi "sprečili zloupotrebe".

"Narod će sam odlučiti ko će ga voditi četiri godine, a posebno me raduje da se sve odvija civilizovano i da će tako ostati", rekao je Ivanić.

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović glasala je na glasačkom mestu u Školi za slušno oštećene u Banjaluci, zajedno sa suprugom i dvojicom sinova. Kandidat Saveza za pobedu RS za predsednika RS Vukota Govedarica glasao je jutros oko 9.30 na glasačkom mestu u banjalučkoj Osnovnoj školi "Sveti Sava". Govedarica je na biralište došao sa suprugom Oliverom, a posle glasanja je izjavio da je ovo veliki dan za Republiku Srpsku i njene gradjane.

Direktor koalicije "Pod lupom" koja prati izborni proces u BiH Dario Jovanović izjavio je da je u Doboju, na biračkom mestu u jednoj osnovnoj školi, bačen suzavac i da je prekinut izborni proces. On je rekao da je slučaj prijavljen svim nadležnim institucijama, uključujući i policiju. Jovanović je naveo da su do 9h na 99 biračkih mesta zabeležene nepravilnosti.

"U četiri slučaja izražena je sumnja na postojanje tzv. bugarskog voza, odnosno da je jedan birač već došao s popunjenim listićem, a izneo prazan", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, najozbiljnija prijava stigla je iz Lopara, gde su se pojavile osobe a falisifikovanim akreditacijama političkih subjekata koji su aktivistima "Pod lupom" pretili da napuste biračko mesto. "O ovom slučaju obavešteni su svi nadležni organi", naglasio je Jovanović. Dodao je da su prijavljeni i slučajevi kršenja izborne tišine.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opšti izbori, na kojima gradjani glasaju za članove Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike i parlamentu BiH, parlamentima Federacije i Republike Srpske, kao i zastupnike za parlamente u deset kantona Federacije BiH.

Birališta u Bosni i Hercegovini otvorena su u 7h i građani su mogli da glasaju na 5.794 biračkih mesta, od kojih 5.380 redovnih, a angažovano je i 314 mobilnih timova, koji će posetiti oko 10.000 starih, bolesnih i nepokretnih građana u njihovim domovima i ustanovama. Na izborima učestvuje 128 političkih subjekata 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Na centralnom biračkom spisku nalazi se 3.352.933 osoba, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000 birača.

Oko 1.000 birača moći će da glasa u ambasadama BiH u Kanberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, te generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu. Za praćenje izbora Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je akreditovala oko 6.500 posmatrača, od kojih oko 1.500 stranih, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača.

Prve izborne rezultate CIK BiH trebalo bi da objavi oko ponoći.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.