Izvor: Radio 021, 03.Sep.2020, 07:30

"Herbalajf" kažnjen sa 123 miliona dolara zbog davanja mita

"Herbalajf", kompanija koja prodaje i plasira dodatke ishrani, moraće da plati 123,1 milion dolara kazne zbog podmićivanja kineskih medija i državnih službenika u svrhu promovisanja prodaje u Kini.

Nakon tri godine, kompanija je postigla sporazum s tužilaštvom o priznanju kršenja Zakona o korupcijskoj praksi u inostranstvu, koji sprečava nekoliko oblika podmićivanja u saradnji s inostranstvom.

Američke vlasti tvrde da je "Herbalajf" planirao i podmićivao kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << funkcionere između 2007. i 2016. Podmićivali su ih novcem, raznim oblicima zabave, obrocima i putovanjima.

Glavni ciljevi podmićivanja bili su dobijanje prodajnih dozvola, smanjenje vladine kontrole nad kompanijom i suzbijanje negativnih vesti iz državnih medija.

Kina čini 19 odsto prihoda "Herbalajfa", a koji je 2016. imao prodaju vrednu 4,49 milijardi dolara, što je porast od sedam odsto od 2006. godine, kada su državni službenici podmićivani u kompaniji.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.